Očajni radnici Uljanika sad već mole za svoje plaće. Mnogi od njih na rubu su egzistencije i pitaju se što se još treba dogoditi ne bi li napokon dobili pošteno zarađen novac. Posjetili smo i Esada Dizdarevića, koji je zbog financijskih problema morao prodati invalidska kolica svoje kćeri.

Galerija


Radnici Uljanika su na rubu egzistencije. Bez kune u džepu Esad Dizdarević je bio primoran na ono najteže - prodati kolica svoje sto postotno invalidne kćeri. ''Nakon tri mjeseca neplaćeno imam 20 kuverti neplaćenih računa, ovršnih postupaka, blokade računa. Nakon tri mjeseca sam dobio opomenu pred deložaciju.''

Vezani članci Kune, ilustracija (Foto: Pixsell,Igor Kralj) Neoporezivi topli obrok i vrtić, CRO kartice... Provjerili smo koje će tvrtke primjenjivati nove mjere Milan Kujundžić (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) - 2 Kujundžić: ''Vjerujem da će Vlada pronaći način da podigne plaće u zdravstvu. Moramo zadržati liječnike i sestre''

Zamoljen je da plati barem jednu ratu za stan. 1100 kuna kojih nema. ''Na osnovu toga morao sam prodati djetetova kolica. Zašto? Prodao sam njene ruke i noge. Zašto? Vidite i sami situaciju kakva je'', kaže Esad.

Nakon 39 godina staža ne može shvatiti što je njega i suprugu zadesilo. ''Najteže i najgore ako kuhaš ručak. a tražiš što ćeš i od kud. Još uvijek imamo brašna, krumpira, snalazim se svakako'', rekla je Šefika, Esadova supruga.

Do prije mjesec dva ljudi su se krpali. Sada više nemaju izlaza. ''Počele su ovrhe stizati, neke banke su fleksibilne, neke nisu. Počelo se ljudima prijetiti s izbacivanjem iz kuća, stanova. Doslovno nemaju za jesti, znači nekima se čak nosi kući hrana'', priča David Marsetić, predsjednik radničkog vijeća.

U 3. maju jutros je završeno mirenje za plaće. ''Mirenje je prekinuto. To su bile plaće za prosinac, za studeni i siječanj. Očekujemo u ponedjeljak jasnu informaciju hoće li biti deblokiran račun 3.maja'', rekao je Juraj Šoljić, predstavnik sindikata metalaca u 3. maju.

Grad Rijeka prvi je skinuo blokadu s riječkog škvera. Radnici mole druge dobavljače da učine isto. A državu i strateškog partnera da ne otežavaju situaciju. ''Na njima je da požure i da okončamo agoniju i krenemo dalje raditi'', kaže Dalibor Čupković iz sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

''Pokušava li Debeljak na taj način ostvariti bolju poziciju, možda i da, ali to nije dobro jer i on treba shvatiti da nama treba hitno rješenje, nama trebaju pare jučer, a ne sutra'', naglašava Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Uljanik je napustilo 1800 radnika. Ministar gospodarstva Darko Horvat svjestan je da grupe nema bez kvalitetnih radnika.

''Kroz program ili međufinanciranje Vlada će sigurno pronaći mehanizam, da kroz plaćanje dobavljača, kroz pronalazak modela nađu model isplate barem tri plaće i 3. maja i Uljanika'', kazao je ministar Horvat.

U poslovnu politiku novog strateškog partnera, zaključuje, neće ulaziti, ali ga u sljedećim danima s konkretnim rješenjima očekuje u Vladi.

Bili smo u posjeti jednoj obitelji Uljanikovih radnika. ''Nismo dobili ukupno pet plaća. Snalazimo se tako da prebijamo s kartice na karticu. Nešto pomognu roditelji, nešto brat… snalazimo se jako teško. Imamo i stambeni kredit, malo dijete. Sada nam prijeti ovrha i blokiranje računa'', kaže Jakupović Marija koja je u Uljaniku zaposlena 11 godina te dodaje da ima kolega kojima je još teže.

Debeljaku poručuje da ih ne zavlači. ''Ako ne misli ozbiljno neka nekom drugom da šansu i probajmo spasiti ovo što je bilo do sada'', kaže Marija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr