Uprava Uljanika još nema osiguran novac za isplatu srpanjske plaće radnicima. Dugovi se gomilaju. Izvjesno je da će izabrani strateški partner "uskočiti" s pozajmicom i ovaj put.

Galerija Nema plaća u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Nema plaća u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nema plaća u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +1 Nema plaća u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Račun Uljanik grupe je prazan. Novac za isplatu plaća još se traži.

Vezani članci Ilustracija Radnik neće moći odbiti rad nedjeljom: Pogledajte tko će i kada smjeti raditi Radnici Uljanika kreću u štrajk (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bore se za svoja prava: 4500 radnika Brodogradilišta 3. maj i Uljanika sutra počinje sa štrajkom

"Plaća sutra neće biti isplaćena, kada će biti isplaćena, moguće je da to bude petak, moguće da to bude ponedjeljak i to će izazvati dosta velike probleme. Što bi se dogodilo kada bi Uljanik ostao bez struje? Pa, kolaps. Jednostavno ne bi bilo moguće nastaviti s proizvodnjom i samo bi se stvarali dodatni troškovi", rekao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskih sindikata.

Radnici su ljutiti i razočarani. Njima na naplatu uredno stižu rate kredita, režija i drugih obveza. Iz Uljanika odgovaraju: "Naglašavamo da sa sutrašnjim danom plaća kasni jedan dan. S obzirom na to da se tijekom rujna očekuju prvi pozitivni efekti početka Programa restrukturiranja, uprave svih društava Grupe o svakom novom momentu pravovremeno će izvještavati sve radnike putem rukovoditelja, sindikate i ukupnu javnost.

Nakon pozajmice od 12 milijuna i 600 tisuća kuna kojima je Končareva Kermas grupa deaktivirala državna jamstva i pomogla Uljaniku da nastavi s poslovanjem, izvjesno je da će morati uskočiti i ovaj put. Budno, kažu, prate cijelu situaciju.

"Konkretno to znači da mi tražimo nekakav modalitet ili način da pomognemo da li ćemo trenutno sada pomoći u ovom trenutku s nekim novčanim sredstvima, pozajmicom ili nečim trećim. U ovom trenutku ne bi isticao, ali definitivno ćemo na neki način moći pomoći Uljaniku, rekao je Željan Horvat iz Kermas grupe.

Nema za plaću, nema ni za račune. Dug HEP-u za struju, kako neslužbeno doznajemo, iznosi dva i pol milijuna kuna. Iz pulskog brodogradilišta dug za struju ne demantiraju, no vjeruju da im struja neće biti isključena.

Za struju će se tvrtka možda i strpjeti, ali koliko radnici imaju strpljenja pokazat će njihovi prazni računi. Ne bude li plaće sutra, sindikati kreću u proces mirenja kao uvod u štrajk.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju