Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog sramotnih prekršaja'

Radnici Glasa Istre podnijeli kaznenu prijavu protiv članova Uprave, traže odstupanje uredništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici "Glasa Istre" kazneno su danas prijavili Alberta Faggiana, a od izvršnog uredništva novina zatražili su da odmah odstupi, navodi u današnjem otvorenom pismu podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva "Glasa Istre".

Kaznenu prijavu na Županijskome državnom odvjetništvu u Puli, kako stoji u pismu, podnijeli su protiv članova Uprave Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zato što su "nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe "Andre", kojoj pripadaju "Glase Istre novine" , "Glas Istre trgovina" , RTD i "Novi list" , počinili štetu na teret tvrtaka koje zastupaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Krunoslav Katičić potez Domovinskog pokreta HDZ reagirao na kaznenu prijavu protiv Plenkovića: "Nismo se tome nadali..."

To je u "Glasu Istre" uzrokovalo probleme sa solventnošću, kašnjenje isplate plaća zaposlenima i česte blokade žiroračuna, kaže se u otvorenom pismu i dodaje kako se sumnja da je nesavjesno poslovanje nastalo tako što je Uprava na povezane tvrtke "Novi list" d.o.o. i "Glas Istre trgovina" d.o.o. uzimala kredite, a druge tvrtke "Glasa Istre novine" d.o.o. opteretila jamstvima.

"Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste na temelju kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a ujedno pitanje je plaća li im sva davanja", navode u otvorenom pismu predsjednici podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva u "Glasu Istre" Paulo Gregorović i Boris Vincek.

Policija u Novom listu, oduzimaju im dokumentaciju

Od Uredništva "Glasa Istre" zahtijevaju da "odmah odstupi sa svojih pozicija zbog počinjenih iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja, i to prije svega zbog njihovog aktualnog nečuvenog prešućivanja situacije u 'Novom listu', a time i brutalnog manipuliranja svojim čitateljima", te zbog, kako tvrde, višegodišnjeg poticanja ili pristajanja na cenzuriranje i iživljavanja nad novinarima "Glasa Istre".

"Niti jučer, a niti danas Uredništvo 'Glasa Istre' nije prenijelo na stranice 'Glasa Istre' ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavili naši kolege iz višedesetljetne partnerske kuće 'Novog lista', u kojima već dva dana riječki kolege na svojim naslovnim i udarnim stranicama upozoravaju na ugrožen opstanak svojega lista, a koji za to stanje optužuju zajedničkog nam vlasnika Alberta Faggiana", navodi se u pismu podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva u "Glasu Istre" koji smatraju da su za to stanje najodgovorniji političko-ekonomski mentori.

"U slučaju 'Glasa Istre' to je godinama vladajuća istarska stranka IDS, koja dokida baš svaki redak kritike, time i medijsku nezavisnost 'Glasa Istre', a što je nužan preduvjet da bi nam čitatelji vjerovali, ali i da bi demokracija u Istri postala stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji", zaključili su u pismu i poručili kako su zaposlenici 'Glasa Istre' spremni na zajedničke akcije s kolegama u 'Novom listu' radi zaštite svojih prava te u borbi za istinsku demokraciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene