Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnoge aktualne krize kao što su migracijska kriza i terorizam mogu se rješavati kroz razvojnu suradnju s državama koje su izvor tih problema zbog siromaštva i ratnih sukoba, kazala je u četvrtak u Luxembourgu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


Ministrica Vesna Pusić sudjelovala je u srijedu i četvrtak u Luxembourgu na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a u okviru razvojne suradnje na kojem se razgovaralo o provedbi 17 globalnih razvojnih ciljeva do 2030., usvojenih na zadnjoj sjednici Opće skupštine UN-a. Ti ciljevi uključuju borbu protiv siromaštva i gladi, poboljšanje zdravstvene skrbi i obrazovanja, održivi razvoj gradova, suzbijanje klimatskih promjena i zaštitu oceana i šuma.

Vezani članci Slika nije dostupna PUSIĆ U OPATOVCU 'Ovo je prijelomni trenutak u kojem Europa odlučuje' Slika nije dostupna Pusić: Vraćanje izbjeglica ne dolazi u obzir, ali ekonomske migrante treba vratiti

U izjavi za novinare nakon sastanka, Pusić je kazala da se mnoge aktualne krize kao što su migracijska i izbjeglička kriza i terorizam mogu rješavati kroz razvojnu suradnju s državama u kojima su ti problemi nastali zbog siromaštva i ratnih sukoba.

Pritom je posebice istaknula važnost suradnje s civilnim društvom, kao i s privatnim sektorom kojem je razvojna suradnja također u interesu jer se tako sprječavaju globalne opasnosti koje utječu i na gospodarsku sferu.

Pusić o Mostovoj matematici: 'Prvo sam pomislila na Monopoly, znate onu igru'

Na sastanku je bilo riječi i o migracijama, ne toliko o situaciji na zapadnobalkanskoj ruti, koliko o mogućnostima sprječavanja migracija iz afričkih zemalja kroz razvojnu suradnju, kazala je.

Pusić je napomenula da je na sastanku u srijedu svečano zatvorena Europska godina za razvoj.

"Hrvatska je u zadnje četiri godine stavila velik naglasak na razvojnu suradnju s cijelim nizom zemalja koje su za nas važne i zanimljive, i gospodarsku i političku, jer razvojnu suradnju smatramo jednim od ključnih instrumenata međunarodnih odnosa i naše vanjske politike", kazala je, podsjetivši da je hrvatski povjerenik Neven Mimica u Europskoj komisiji zadužen upravo za razvojnu suradnju.

Istaknula je da je Hrvatska razvija razvojnu suradnju ne samo za zemljama u regiji nego i sa zemljama kao što su Afganistan, Burma, Angola i Kolumbija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook