Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas u Uredu Predsjednika kako HNS i dalje pokušava sa SDP-om i ostalim partnerima okupiti većinu za sastavljanje vlade lijevog centra, a na upit što ako vladu sastavi HDZ, odgovorila je da će o tome kako će se HNS tada ponijeti odlučiti stranačka tijela.


"Ako do toga ne dođe (formiranje vlade lijevog centra), morat ćete me tada pitati. O tome će odlučiti tijela stranke", odgovorila je Pusić na novinarski upit hoće li pregovarati s HDZ-om ako ta stranka dobije mandat za sastavljanje vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23. Slika nije dostupna 'Hrvatska će upotpuniti kartu Europe'

Istaknula je da HNS do sada nije razgovarao s HDZ-om, već samo sa SDP-om i drugim potencijalnim partnerima oko okupljanja parlamentarne većine za sastavljanje vlade lijevog centra.

"Za sada još uvijek nije jasno kako će se odlučiti pojedine stranke i zastupnici manjina. Postoji pokušaj formiranja parlamentarne većine i na jednoj i na drugoj strani, pa je i HNS u tom pokušaju", rekla je Pusić.

Kazala je kako ne može procijeniti što će se događati s primjenom ZERP-a, jer to uvelike ovisi o tome hoće li se nova vlada formirati prije ili nakon nove godine.

No, naglasila je, ekološki dio ZERP-a treba početi primjenjivati već 1. siječnja, a oko ribarskog dijela, kaže, nova vlada mora naći modalitete primjene i dogovoriti ih sa susjednim jadranskim državama.

Za zapisnik sa sastanka u Bruxellesu iz 2004., koji u EU tumače kao dokument sa snagom međunarodnog ugovora, Pusić je kazala da ga tako ne tumači jer ga Hrvatski sabor nije ratificirao.

Ne misli, kaže, da će se blokirati pregovori o ulasku Hrvatske u EU, jer su jedini razlozi za to, ističe, neusklađenost regulative i prakse, a ne pitanja poput ZERP-a.