Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kći strijeljanog Ivana Petraka

'Zahtjev za likvidacijom mog oca potpisao je Josip Boljkovac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji načelnik UDBA-e, Josip Boljkovac u Remetincu je smješten u zatvorskoj bolnici.

'Zahtjev za likvidacijom mog oca potpisao je Josip Boljkovac', rekla je Mira Petrak, kći strijeljanog Ivana Petraka. Otac gospođe Mire - trgovac, osnivač Hrvatske seljačke stranke u Dugoj Resi bio je politički nepodoban. Smrtnu presudu dobio je unatoč potpisima 130 Dugorešana da ga se poštedi.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

'Zahvaljujem im jer bilo je teško u ono vrijeme dati potpis da se nekoga ne ubije', rekla je kroz suze Mira. Prije nekoliko je godina dala iskaz na Županijskom sudu u Karlovcu.

91-godišnji Josip Boljkovac jučer je uhićen uz jako policijsko osiguranje zbog osnovane sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi. Njegovo uhićenje izazvalo je lavinu političkih reakcija.

'Ne vidim zašto se toliko uzbuđuju neki zbog toga što se ide procesuirati neki poslijeratni zločin', rekao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova. Opravdanje za ovaj proces premijerka Jadranka Kosor je pronašla u rezolucijama europskog parlamenta o važnosti otkrivanja komunističkih zločina. Milorad Pupovac pak oštro kritizira.

Gospođa Mira neće biti svjedok u ovom postupku. Jama u kojoj je njezin otac i još 15 osoba nije otvorena. 'Boljkovac odgovarati sigurno da treba, ako ništa drugo, treba biti zapisana ta tragedija', kaže Mira. Uz ime Josipa Boljkovca spominju se i Josip Manoilć te Rade Bulat. U telefonskom razgovoru bili su bez komentara, no neslužbeno su rekli kako ne vjeruju da će se proces proširiti i na njih.

Posebne uvjete Boljkovac nije tražio bez obzira što je trenutno najstariji stanovnik zagrebačkog zatvora. Kako neslužbeno doznajemo, Boljkovac se nalazi u višekrevetnoj sobi i zaposlenici zatvora kažu da je definitivno rekorder po broju godina.

Reakcije na uhićenje Boljkovca stigle su sa svih strana. Zbog postupka prema njemu, Milorad Pupovac Hrvatsku će prijaviti europskim institucijama. Pupovac smatra da Hrvatska samovoljno i pogrešno tumači rezolucije Vijeća Europe - prema kojima se vodi u ovom postupku.

Za Dnevnik Nove TV Milorad Pupovac cijelu je situaciju ocijenio 'vrlo riskantnom'. 'Mislim da nije smjelo doći do nje i to zbog činjenice što se zatvara jednog uglednog antifašista, jednog od osnivača hrvatske države, jednog od članova prve hrvatske Vlade koji je čuvao vrijednosti mira, međuetničke tolerancije i suživota i čovjeka koji je u svojim veoma poznim godinama posvetio mnogo vremena na očuvanje hrvatske antifašističke tradicije. I zbog toga je teško shvatiti da nije riječ zapravo o napadu na antifašizam', rekao je Pupovac.

'Riječ je o opasnom i samovoljnom proširivanju tih rezolucija'

'Ljudi koji se pozivaju na rezoluciju Vijeća Europe i europskog parlamenta, u kojima se osuđuju komunistički režimi i očekuje rehabilitacija žrtava tih režima, pozivaju se na pogrešnu rezoluciju. U tim rezolucijama se osuđuju režimi kao što je staljinistički režim, koji je postojao i tijekom II. svjetskog rata. Za razliku od jugoslavenskog režima, komunističkoga, koji nije postojao tijekom II. svjetskog rata. Postojao je oslobodilački partizanski pokret koji je bio sastavljen kao antifašistička koalicija u kojoj su bili u komunisti. Među njima i Josip Boljkovac', rekao je Pupovac.

Potpredsjednik SDSS-a rekao je da 'sve dok taj režim nije uspostavljen, a uspostavljen je koju godinu nakon osamostaljenja, ne može se govoriti da se može primjenjivati bilo jedna bilo druga rezolucija'. 'Riječ je o opasnom i samovoljnom proširivanju tih rezolucija na vrijeme i ljude na koje se ona po svojoj definiciji i namjeri ne odnosi. Rezolucija se želi pretvoriti u sredstvo za omalovažavanje partizanskog antifašističkog pokreta', rekao je Pupovac.

'Ja očekujem da će i moji drugi kolege zastupnici koji su članovi parlamentarne skupštine Vijeća Europe, da će upozoriti na opasnost ovakvog presedana i na samovoljno, neopravdano tumačenje dviju rezolucija koje su išle za plemenitim ciljem - oslobođenjem od režima', zaključio je Pupovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene