Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autohtoni slučaj virusa

Ptičji izmet joj pao u oko pa obolila od virusa Zapadnog Nila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Služba za mikrobiologiju Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo danas je otkrila i peti slučaj zaraze virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj.

'Radi se o autohtonom slučaju virusa. Oboljela pacijentica stara je 60 godina i sa šireg je područja Slavonskog Broda. Oboljela je 29. kolovoza. Nakon vrućice uslijedili su i drugi simptomi poput znakova encefalitisa. Ono što u ovom trenutku mogu reći jest da je pacijentica izvan životne opasnosti. Inkubacija encefalitisa virusa zapadnog Nila je dva do 15 dana, a pacijentica u tom periodu nije boravila izvan Brodsko - posavske županije. Tako da je ovo prvi autohtoni slučaj meningoencefalitisa u Brodsko-posavskoj županiji', rekla je dr. Miletić Medved.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine Slika nije dostupna ima upalu mozga Groznicom Zapadnog Nila zaražena i djevojčica (6) iz Vukovara

Za pacijenta kod kojeg je zaraženost virusom zapadnog Nila utvrđena 6. kolovoza potvrda nalaza iz talijanskog referentnog laboratorija još nije stigla, rekla je.

>> Slavonski Brod: 60-godišnjakinja zaražena virusom Zapadnog Nila

Uobičajeni način prijenosa virusa zapadnog Nila na ljude je ubod komaraca, međutim ne i u slučaju šezdesetogodišnje pacijentice. 'Pacijentica naglašava da se pazila i da ne pamti ubod komarca. Anamnezom smo utvrdili da je krajem kolovoza boravila izvan područja grada i da je tada bila izložena ekskretima velikih ptica močvarica. Riječni galeb ju je onečistio preko dijela lica, tako da s velikom vjerojatnošću možemo reći da se zarazila preko očne sluznice', kaže dr. Miletić Medved.

Prisutnost autohtonog virusa zapadnog Nila za liječnike nije iznenađenje jer je njegova prisutnost utvrđena još 2005. godine tijekom jednog istraživanja. Tada je prisustvo virusa zapadnog Nila utvrđeno u manje od dva posto ispitanih slučajeva. Istraživanja koja su veterinari proveli na konjima 2010. godine potvrdila su raširenost tog virusa i kod konja.

Za sada nema učinkovitog cjepiva protiv tog virusa zapadnog Nila. Jedini učinkoviti način borbe protiv virusa za sada je larvicidno tretiranje komaraca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene