Šokantan rasplet slučaja u Splitu. 18-togodišnjak koji je preminuo nakon što je u komi doveden iz zatvora u splitsku bolnicu, umro je od takozvane "psihičke smrti", doznaje se neslužbeno.

Galerija


Mladić je izazvao nekoliko požara, ali je bio bitno smanjeno ubrojiv. Zbog svega je u Split otišao i ministar pravosuđa kako bi provjerio što se dogodilo.

 

"On se trebao liječiti a ne boraviti u istražnom zatvoru to je po meni osnovna greška. Druge osobe koje su sudjelovale u ovom postupku a davali su svoju prosudbu o njegovom zdravstvenom stanju također olako pristupili utvrđivanju i objektivizaciji njegova zdravstvenog stanja", ističe Vinko Ljubičić odvjetnik obitelji preminulog mladića.

U zatvoru je završio zbog izazivanja nekoliko požara.

 

Splitski zatvor na BIlicama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Obitelj će tužiti državu: "Pretpostavljali smo da će uzrok Kristianove smrti biti posljedica straha i psihičke boli"

Splitski zatvor na BIlicama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriven nalaz obdukcije mladića koji je preminuo u splitskoj bolnici nakon što je u komi primljen iz zatvora: ''Riječ je o smrti nastaloj zbog straha"

 

"Zatvorenici, koji su bili sa pokojnim Kristijanom u sobi već mi se javljaju da bi željeli svjedočiti i pomoći i oni sami su vidjeli da njegovo ponašanje nije uobičajeno", dodaje odvjetnik Ljubičić.

 

Ministar Dražen Bošnjaković tvrdi - više puta mu se mijenjala ćelija i imao je dobar odnos sa zatvorenicima. 47 dana je, kaže, bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu i svaki dan imao tretman s medicinskom sestrom.

"Ovdje je izrečeno uz zatvor i sigurnosna mjera liječenja. Liječenja sa slobode, to je bilo u rukama suda, sud se rukovodio prijašnjim postupkom", kaže ministar Bošnjaković.

Smrt zbog straha se rijetko događa i sad se nije trebala dogoditi, kaže psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

"Osoba koja ima psihičke smetnje sama po sebi je ranjiva skupina pa kad uzmemo da ima 18 godina to je osoba na koju treba obratiti pozornost, za nju treba izraditi jedan intenzivan psihijatrijski program liječenja", naglašava Bagarić.

U županijskom državnom odvjetništvu kažu da još nisu dobili zapisnik o vanjskom pregledu i obdukciji i zbog toga ne mogu govoriti o uzroku smrti. O svemu šute i u splitskoj bolnici ali i na Općinskom sudu u splitu. U priopćenju DORH iznosi detalje postupanja:

"Državno odvjetništvo nikada ni od koga nije zaprimilo obavijest da boravak u zatvoru negativno utječe na zdravstveno stanje osumnjičenika. Prijedlog kazne državnog odvjetnika vezan je uz primjenu sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja koju je sud također na prijedlog državnog odvjetnika izrekao, a za koju je procijenjeno da bi se s obzirom na okolnosti trebala provoditi tijekom izvršavanja kazne zatvora", stoji u priopćenju ŽDO-a.

Postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je, tvrde, bilo zakonito i pravilno. O svojim daljnim pravnim koracima obitelj će odlučivati nakon što dobiju nalaz obdukcije.