Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U četvrtak

Nakon deset godina presuda u aferi bankomat: "Optužba je već od samog početka bila nategnuta"

Suđenje optuženima u aferi Bankomat
Suđenje optuženima u aferi Bankomat Foto: Damjan Tadic/Cropix
Čak deset godina nakon potvrđivanja optužnice i više od devet godina suđenja u četvrtak bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebala biti objavljena presuda bivšim čelnicima Hrvatske poštanske banke (HPB) te poduzetnicima kojim su kao povlaštenim klijentima banke davali rizične kredite.

''Zajedničko tim kreditima je da je proces njihova odobravanja bio režiran, a da su privilegirani klijenti, izravno ili neizravno, dolazili uz preporuke trećih, visokopozicioniranih osoba. Povrat tih kredita bio je omogućen odobravanjem novih privilegiranih kredita, mahom još rizičnijih za HPB, iz kojih su zatvarani dugovi po ranijim kreditima ili su im opetovano odobravani'', kazao je sredinom travnja u završnim riječima USKOK-ov tužitelj Saša Manojlović.

Branitelj Josipa Protege Darko Maržić u završnim riječima obrane naglasio je kako tužiteljstvo tijekom postupka nije uspjelo dokazati opisane radnje izvršenja ili namjere okrivljenika.

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 I službeno pokrenuta istraga Afera sortirnica: Ured europskog javnog tužitelja objavio za što sve tereti Horvata i ostale

''Optužba je već od samog početka bila nategnuta, a bila je temeljena na krajnje nekompetentnom, nejasnom, paušalnom, pa čak i nonšalantnom vještačenju USKOK-ova vještaka Vladimira Krkleca, koji na usmenom izlaganju nije uspio obraniti gotovo nijedno slovo svoga nalaza'', dodao je Maržić.

Uz čelnike HPB-a Josipa Protegu, Marja Kirinića i Ivana Sladonju, u aferi bankomat optuženi su poduzetnici Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl, Ivan Galić, Slaven Čolak, Boris Šimunić i Davor Čilić.

Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je još krajem 2009. a optužnica je potvrđena u veljači 2013. nakon što je prethodno u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku 2012. vraćana tužiteljstvu na doradu.

Inkriminirana šteta u međuvremenu prepolovljena

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te šestoricu navodno povlaštenih klijenata terete da su od 2005. do 2009. oštetili HPB za 240 milijuna kuna jer su davali odnosno primali visokorizične kredite, koji nisu vraćeni banci.

Optužene čelnike banke teretilo se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

USKOK je isprva teretio Protegu i ostale da su HPB oštetili za oko pola milijarde kuna štete, no nakon ponovljenog vještačenja USKOK je inkriminiranu štetu prepolovio.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat - 1 Afera sortirnica Istražni zatvor za četvorku, Horvat pušten da se brani sa slobode, vjeruje da ga je prijavio netko od uključenih u priču

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca. Svi okrivljenici poriču optužbe tvrdeći da su krediti bili odobreni prema pravilima struke te da su imali adekvatne instrumente osiguranja.

Protega i Sladonja u prosincu 2018. nepravomoćno su oslobođeni u postupku poznatom kao Mali bankomat, u kojem ih se teretilo da su putem HPB-a dali Glasu Istre i Elektroničkom medijskom centru 16 milijuna kuna neosiguranih kredita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene