Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U osnovne i srednje škole krenulo je manje od pola milijuna učenika, oko 490.000, što je 5000 manje nego lani.


Radostan i težak dan, kako za djecu tako i za roditelje. Prvi je dan škole. U ponedjeljak je u osnovne i srednje škole krenulo je manje od pola milijuna učenika, oko 490.000, što je 5000 manje nego lani.

Vezani članci Ulaz u školu, ilustracija Početak drugog polugodišta: Učenici većinom imaju nastavu uživo, ali jedna škola će raditi po mještovitom modelu Prazna učionica, ilustracija Jedna županija promijenila oblik održavanja nastave: Učenici će ipak biti u školskim klupama

Prema podacima Ravnateljstva policije, početkom nove školske godine 2016./2017. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano je preko četrdeset tisuća djece, dok ih je prošle godine bilo 41.878, dakle 1375 manje nego lani.

Google doodle posvećen je svim školarcima, koji postaju sudionicima u prometu. Neki od njih po prvi put samostalno, bez pratnje roditelja, kreću u školu. Stoga, vozači, budite na oprezu.

Nova školska godina počela za oko pola milijuna učenika

Danas u hrvatske i osnovne srednje škole u novu školsku godinu 2016./2017. kreće nešto manje od pola milijuna učenika, od kojih nešto više od 40 tisuća prvašića.

Ove godine u osnovne škole kreće 1375 prvašića manje nego prošle godine, odnosno ukupno 40.503, a u srednjim je školama bilo mjesta za upis oko 50 tisuća učenika.

Ukupno je ove godine u školama 490 tisuća učenika, odnosno pet tisuća manje nego prošle godine.

Asistenta u nastavi imat će ukupno 2268 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole, što je ostvareno zahvaljujući povlačenju nepovratnih 74,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Školska godina trajat će do 14. lipnja 2017. godine. Zimski praznici počinju 24. prosinca, a završavaju 11 siječnja. Proljetni praznici trajat će od 13. do 21. travnja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u nedjelju je u poruci u povodu početka nove školske godine naglasio da je odgoj i obrazovanje ključ za uspješno stvaranje modernoga građanskoga društva, a razvoj osobnih potencijala i njihovo korištene za vlastitu dobrobit i za dobrobit gospodarstva i društva u cjelini, dugoročan zalog budućnosti.

Kao i dosadašnjih godina policija početkom godine provodi svoju akciju "Poštujte naše znakove", kojom želi upozoriti javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvi samostalni kontakt s prometom.

Policija će pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, kontrolirati brzinu kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkirana vozila na prometnicama u zonama škola, a provodit će se i pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju