Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan otvorenih vrata u Saboru

Leko: Ima zastupnika koji ne rade i kažu da ne rade, a opet dobiju novi mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora sudjelovao je i predsjednik Sabora Josip Leko. Kritike na račun poluprazne sabornice nazvao je djelomično neopravdanima, a građane je pozvao da razmisle koga žele da ih predstavlja.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, Dan Hrvatskog sabora po prvi put se obilježava manifestacijom 'Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora'. Građani bez posebne najave, mogu posjetiti saborsku zgradu i izložbu eksponata iz povijesti saborovanja.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Ministrica i premijer Rasprava o povjerenju O smjeni ministrice Vučković: "Pokazali ste da se vi razumijete u slavonsku svinju, koliko ja u opuzensku mandarinu"

U samo tri sata, čak 450 građana prošlo je kroz zgradu Hrvatskog sabora i otkrilo dio saborske povijesti i sadašnjosti.

Mladi i oni nešto stariji, srednjoškolci, djedovi i unuci, svi oni željeli su vidjeti kako iznutra izgleda Hrvatski sabor, što su im omogućili Dani otvorenih vrata, manifestacija organizirana u čast Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja.

Prvi građani pred saborska su vrata stigli prije devet sati, sat prije službenog otvaranja. S približavanjem podneva zanimanje je raslo, a sa njim i red na Markovom trgu, pa su u Saboru odlučili povećati broj građana po "vođenim skupinama" - zahvaljujući tome do 13 sati čak 450 građana prošlo je saborskom zgradom.

Predsjednik Sabora Josip Leko danas je rekao kako Dan otvorenih vrata samtra odličnom praksom te kako je vjeruje da bi to moglo postati i tradicija.

'Namjera je da građani uđu u svoje predstavničko tijeo i da ga iznutra mogu vidjeti, da potaju kako Sabor radi. Meni se čini da to treba učiniti trajnim i i što više građanima omogućiti da mogu iskazati svoja stajališta, a i zastupnicima da dođu ovdje i razgovaraju s njima. To bi stvaralo međusobno povjerenje, a sigurno bi bilo i ideja koje su vrijedne za raspravu u Saboru', rekao je Leko.

>> Oni su 'najpoštenija generacija zastupnika

Građane, kaže Leko, najviše zanima zašto se ne donose odluke koje bi njima popravile život, zašto se ne ulaže zašto se neki novac ne koristi kako bi trebao.

O kritikama na račun poluprazne sabornice za vrijeme sjednica, Leko je rekao kako su neke od njih opravdane, ali da ima i neopravdanih kritika.

'Saborski zastupnici ne rade samo na plenarnim sjednicama, rade i u radnim tijelima, u odborima, moraju pročučavati materijale o kojima raspravljaju i odlučuju, moraju djelovati politički na terenu. Postoje zastupnici koji zaista rade, a ne vidi se i postoje zastupnici koji ne rade i kažu da ne rade, a opet dobiju sljedeći mandat i to je problem, a o tome bi građani trebali voditi brigu kad zaokružuju tko će ih predstavljati', poručio je Leko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene