Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije lako

Dug put do zaštite izvornosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baranjski kulen, Krčki i Dalmatinski pršut te Ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa mogli bi se uskoro naći na popisu zaštićenih europskih proizvoda. Zaštitu izvornosti i zemljopisnoga podrijetla za ta četiri proizvoda zatražilo je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede. Hoće li je i dobiti, odlučuje Europska komisija.

Baranjske sušnice pune su kulena. Dok on sazrijeva, Europa odlučuje o zaštiti zemljopisnog podrijetla upravo Baranjskoga kulena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dodatna sredstva Ozbiljno upozorenje Europske komisije: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU-u! Ilustracija Provjerite uvjete Možda se i vi možete prijaviti: Europska komisija u Hrvatskoj raspisala natječaj za Tim EUROPE DIRECT

Osim Baranjskoga kulena Hrvatska je od Europske komisije zatražila i zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja s Cresa te Dalmatinskoga i Krčkog pršuta.

No, zaštitne oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla tek su početak priče.

Ako se uopće i dobije. Znamo da Slovenci osporavaju izvornost istarskoga pršuta. Ipak, baranjski se kulenari ne pribojavaju mađarskih kolega.

Slovenija: Oko pršuta bi se mogli dogovoriti u nekoliko mjeseci

Na primjeru istarskoga pršuta, ali i prošeka vidjeli smo da nije tako lako doći do europskih oznaka izvornosti. To je proces koji zna trajati i godinama.

O našem zahtjevu Europska komisija treba odlučiti u roku od 6 mjeseci. Iza toga ostavljen je rok od 3 mjeseca za prigovore. Kao što su uložili Slovenci na istarski pršut.

O prigovorima se odlučuje u roku od 8 mjeseci. Ako se bude poštivao zadnji rok do ovih oznaka izvornosti hrvatski proizvodi neće doći još najmanje godinu i pol dana.

No, ako dobiju oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla bit će to doista vjetar u leđa proizvođačima autohtonih proizvoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene