Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali prigovor

Slovenija: Oko pršuta bi se mogli dogovoriti u nekoliko mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada Europska komisija odluči je li slovenski prigovor na registraciju istarskog pršuta kao proizvoda sa zaštićenim geografskim podrijetlom opravdan, trebale bi uslijediti bilateralne konzultacije.

Do sporazuma s Hrvatskom u sporu oko registracije istarskog pršuta na razini EU-a moglo bi doći u roku nekoliko mjeseci, izjavila je u srijedu Tadeja Kvas Majer iz slovenskog ministarstva za poljoprivredu i okoliš.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

'Naglašavam da se mi ne protivimo registraciji hrvatskog istarskog pršuta', rekla je Kvas Majer u razgovoru za Slovensku televiziju, te dodala da je cilj slovenskog prigovora Europskoj komisiji bio omogućiti da se i nakon registracije hrvatskog istarskog pršuta omogući da pršut sličnog naziva (istarski pršut) prodaju i slovenski proizvođači, koji također prodaju pršut po nazivom "istarski", koji nije registriran kao europski zaštićen, a razlikuje se od hrvatskog utoliko što se suši i konzervira s kožom i slaninom.

Slovenija je na razini EU-a kao svoj autohtoni proizvod registrirala svoj "kraški pršut", ali ne i "istarski pršut", koji se također može naći u gostionicama i na policama trgovina.

Evo zašto nam Slovenci osporavaju pravo na istarski pršut!

'Stvar je u tome da onaj koji prvi podnese zahtjev za registraciju Europskoj komisiji, to napravi onako kako najbolje odgovara njegovim proizvođačima. Na to onda mogu dati prigovor i uklopiti se u istu shemu i drugi proizvođači koji ispunjavaju uvjete zapisane u specifikaciji', rekla je Kvas Majer.

Dodala je da će odmah nakon što Europska komisija donese odluku je li slovenski prigovor opravdan biti započete bilateralne konzultacije s Hrvatskom te da je moguće postići dogovor u roku 'nekoliko mjeseci'. U suprotnom će odluku donijeti birokracija u Bruxellesu, rekla je Kvas Majer.

Dodala je da je Slovenija do sada na razini EU-a registrirala svojih 19 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a ove godine očekuje i registraciju dvadesetog.

Slovenci protiv istarskog pršuta

U postupku registracije ima i nekoliko suhomesnatih proizvoda, među ostalim i kranjsku kobasicu, na čiju je registraciju prigovor zbog interesa svojih proizvođača lani uložila Hrvatska.

Slovenija je krajem prošle godine Europskoj komisiji uložila pismeni prigovor na registraciju istarskog pršuta kao proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, što bi bio prvi slučaj zaštite jednog takvog proizvoda iz Hrvatske na razini EU, ali dopušta da bi u razgovorima moglo doći do kompromisnog rješenja. Europska komisija u utorak je potvrdila da je zaprimila slovenski prigovor i da će omogućiti šestomjesečne konzultacije između dviju strana koje o tome mogu postići dogovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene