Plešu folklor, pjevaju, čitaju, njeguju svoje običaje i kulturu. Tako u Hrvatskoj živi oko 2000 pripadnika ukrajinske i 1300 ruske nacionalne manjine. No, proteklih dana misli su im u domovinama. Strepe od mogućeg rata i mole za mir. Reporterima Dnevnika Nove TV otkrili su kako se nose s takvim pritiskom.

Galerija Ukrajinska crkva u Hrvatskoj - 1 Ukrajinska crkva u Hrvatskoj - 2 Ukrajinska crkva u Hrvatskoj - 3 +2 Ukrajinska crkva u Hrvatskoj - 4

U osječkoj crkvi Krista Kralja molitva za mir u Ukrajini. Tu se okuplja lokalna ukrajinska zajednica. Među njima i sestre Bazilijanke, koje su u Hrvatskoj od 1915. godine.

Vezani članci Ilustracija Putinovi plaćenici odgovorni za ubijanje ukrajinskih zarobljenika u ruskom zatvoru? "To je ratni zločin, pozivam sve partnere da ih osude" Ilustracija Preokret na ratištu? Ukrajinci tvrde da su nadomak oslobađanja važne regije: "Svi će im planovi propasti"

"Mi smo jedan primjer lijepe suradnje između ukrajinskog i hrvatskog naroda i primjer kako ta suradnja može donijeti dobre plodove. Naravno da su ovih dana naša srca i naše misli upravljene našoj domovini Ukrajini", kazala je sestra Teodozija.

Ono što se ondje događa, mnoge podsjeća na Domovinski rat. Emil Sopka je u njemu sudjelovao kao maloljetnik. "Jako podsjeća, pogotovo Dombas i onaj dio, prikazivali su aerodom, ima toranj isto koji podsjeća me jako na Vukovar. Ali naša nacionalna manjina većinom je iz Vukovara, meni je rodbine jako puno poginulo", ispričao je.

U Hrvatskoj živi 1878 Ukrajinaca, najviše u Slavoniji. Njeguju svoju kulturu i običaje, među kojima je i nošenje višivane sročke, to jest vezene košulje.

"Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo u Osijeku djeluje već dvanaest godina i uglavnom se bavimo kulturom, izdavanjem knjiga", objašnjava predsjednica društva Oksana Martinjuk.

I jedni i drugi pozivaju na mir

U Zagrebu i Međumurju, pak, aktivna je ruska zajednica. U Lisinskom su se okupili na koncertu Zbora ruske Patrijaršije iz Moskve. Rusa je u Hrvatskoj 1279. Udruga ruskog govornog područja Kalinka iz Čakovca, najbrojnija je.

"Sad budemo sudjelovale u 196. fašniku, Samoborskom fašniku, i predstavljat ćemo opet rusku kulturu, bit ćemo Babuške", potvrdila je predsjednica udruge Tatjana Mikolaj novinarki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Iz udruge kažu kako se ne bave politikom te kako su se zajedno s ukrajinskom manjinskom zajednicom pozivali na svoje događaje. U ruskoj udruzi djeluje i jedna Ukrajinka. Sukob matičnih zemalja teško im pada.

"Teško je meni ta situacija, ali mi smo u udruzi lijepo riješili da mi bavimo se kulturom, da mi ne bavimo se politikom", ispričala nam je Natalija Horvat.

U prošlosti ih je vezala zajednička država, danas strepnja, jer ipak su im tamo obitelji, prijatelji, kolege.

"Obični narod, narod koji živi tamo u Rusiji i Ukrajini toga ne želi. Svi hoće mir", uvjerava Tatjana. Pa je i poruka hrvatskih Ukrajinaca i Rusa – ista. Ne ratu!

"Mi se svi molimo za mir, a u Ukrajini se pripremaju za rat. Daj Bože da ga ne bude", zaključio je branitelj Emil Sopka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju