Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''NATO širi napetost''

Amerikanci poslali vojno pojačanje u Poljsku: Ruski vojni manevri krinka za upad u Ukrajinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je premjestila nepoznat broj borbenih zrakoplova Suhoj Su-25SM u Bjelorusiju, nekoliko dana prije planiranih vojnih manevara u zemlji koja graniči s Ukrajinom.

Avioni su poslani 7000 kilometara iz Primorja na Japanskom moru u vojne zračne luke u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji, priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi u subotu, ne navodeći točan broj.

Moskva planira održati vojne manevre u Bjelorusiji, svojem bliskom savezniku, od 10. do 20. veljače. Zapadni saveznici boje se da Rusija možda planira upad na ukrajinski teritorij. Kremlj to niječe te zauzvrat optužuje NATO za raspirivanje napetosti u regiji.

Među različitim mogućnostima na koje sumnjaju zapadni obavještajni izvori je upad Rusije preko ukrajinske regije Donbas, koju kontroliraju proruski separatisti. Druga je da Rusija izvrši invaziju iz Bjelorusije, koja je blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Zemlje NATO-a su posljednjih tjedana premještale više brodova, zrakoplova i vojnika u Baltik i istočnu Europu.

Savez je optužio Rusiju za gomilanje oko 30.000 vojnika u Bjelorusiji, uključujući zrakoplove, nuklearne rakete Iskander, sustave protuzračne obrane S-400 i specijalne postrojbe vojne obavještajne agencije GRU.

Time se povećava broj od 100.000 ruskih vojnika koji već jesu u blizini ukrajinske granice. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naznačio je da će manje od 13.000 ruskih vojnika, 300 tenkova, 500 oklopnih vozila i 3500 padobranaca biti uključeno u vježbe u Bjelorusiji.

U Poljsku stiglo prvo američko pojačanje, očekuje ih se još

Prvo američko pojačanje za saveznike NATO-a u istočnoj Europi stiglo je u subotu u vojnu bazu Rzeszow na jugoistoku Poljske, usred gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici.

Manji zrakoplov s američkim zapovjednim osobljem, kako je naveo poljski vojni izvor, sletio je u jutarnjim satima u zračnu luku Rzeszow-Jasionka, dok se pripreme nastavljaju u bazi blizu poljske granice s Ukrajinom.

Televizija je snimila pripremu privremenog smještaja u obližnjem mjestu Jasionki, a na snimkama se vide i radnici koji postavljaju ogradu oko smještajnog prostora.

"Kao što je najavljeno, prvi dijelovi borbene skupine iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je glasnogovornik poljske vojske.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio slanje gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku da štite istočnu Europe od potencijalnog prelijevanja krize iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''IZ PAPIRA'' Kako se kalila ukrajinska vojska: ''Nije tajna da je ruska veća i jača, no postoji jedan ali...''

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo IVAN ČORKALO IZ UKRAJINE Napetosti na granici: "Ne prođe niti jedan dan bez incidenata, potrebna je jaka diplomatska ofenziva kako bi se održao mir"

Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, bit će raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u idućim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prema navodima Pentagona, eskadrila Stryker s otprilike 1000 američkih vojnika sa sjedištem u njemačkom gradu Vilsecku bit će poslana u Rumunjsku. Prvi dodatni američki vojnici pristigli su u Njemačku u petak.

Novi plan prelazi broj od 8500 vojnika koje je Pentagon u siječnju stavio u pripravnost kako bi ih rasporedio po Europi u slučaju potrebe. Očekuje se da će ministri obrane NATO-a o daljnjim pojačanjima razgovarati na idućem sastanku od 16. do 17. veljače.



 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene