Patrik Šegota i Ema Branica
Patrik Šegota i Ema Branica Foto: DNEVNIK.hr

Emisija Provjereno o aferi kućice, zbog koje je danas uhićeno petero ljudi, izvještavala je još u listopadu lani.


Reporterka Provjerenog Ema Branica objavila je u listopadu 2020. godine da su Gradska groblja Zagreb izdala javni poziv za zakup zemljišta, na koji su se javile četiri tvrtke, koje su zemljište i dobile. Već desetak dana kasnije na tom su zemljištu bile kućice za prodaju cvijeća i svijeća, objavilo je Provjereno.

Vezani članci Provjereno: Gordana Mišković - 1 Cijeli život joj je bitka: Gordana je vjerovala da je jedina osoba s invaliditetom u gradu, no odlučila je odbiti stereotip i 59 godina kasnije, ona je pobjednica Priveden Patrik Šegota MUP i USKOK objavili detalje: Šegota dobio gotovo 700.000 kuna mita i kuću s bazenom, službenice suda dobile mrvice

No javni poziv bio je objavljen samo na stranicama Gradskih groblja, i to u petak, 9. listopada. Uz neradni vikend, poziv je trajao četiri dana. Svi koji su izabrani dali su u lipu istu cijenu – 3510 kuna. Sve su tvrtke bile osnovane istog datuma, osim jedne koja je pokrenuta 29. rujna, a sve su imale i istu e-adresu: ime.prezime999@gmail.com.

Četiri tvrtke dobile su u zakup zemljište na 10 godina. Morale su uložiti u montažne objekte, i to nemali iznos - između 50 i 100 tisuća kuna. A onda se ustanovilo da u tim kućicama te tvrtke uopće ne rade. U sve četiri kućice radila je ista tvrtka, Velina design, u vlasništvu polusestre klizačice Idore Hegel i bivša dance-zvijezde poznata po hitu "Sherry, Sherry".

Patrik Šegota tada je tvrdio da je sve po propisima. ''Mi smo izabrali one koji su dali najpovoljniju ponudu sukladno zakonu i natječajnoj dokumentaciji. One sljedeće ponude koje su bile nisu imale potpunu dokumentaciju. Mi smo za Grad Zagreb, za Holding, napravili odličan posao'', rekao je Šegota za Provjereno.

To što su tvrtke osnovane na isti dan, imaju istu e-adresu i to što su dale točno u lipu istu ponudu, za 10 kuna više od prvog konkurenta, nije mu bilo sporno. "Ja ih ne mogu diskvalificirati ako su dostavili svu dokumentaciju i dali najvišu ponudu. Da ste vi dali 3511 kuna, vi biste dobili lokaciju'', kazao je tada Šegota.

Nedugo nakon objave priče Provjerenog Šegota je podnio ostavku. Međutim, tu priči nije bio kraj. Provjereno je doznalo da će Šegota biti uhljebljen u Zagrebparkingu. ''Danas je na direkciji bilo govora o tome. I isti će biti pomoćnik u Zagrebparkingu'', rekao je tada Provjerenom anonimni izvor.

Ekipa Provjerenog kontaktirala je s tvrtkom koja je kućice izradila i postavila na Gradskim grobljima. Oni su odgovorili kako kupci kućica nisu bile te četiri tvrtke koje su pobijedile na javnom pozivu, već tvrtka Granex 1 iz Varaždina, koja je imala jednog zaposlenog.

Kućice su naručene i prije javnog poziva. Ta je vlasnica još jedne tvrtke – Prigorac građenje. Ona je pak na Mirogoju obavljala sanaciju kanalizacije i asfaltiranje cesta, radove vrijedne više od milijun i 300 tisuća kuna. Nenad Bukovec, koji je tada bio ovlašten za zastupanje, kazao je kratko: ''Oprostite, imam jedan sastanak, ako se možemo kasnije čuti.'' U Nadzornom odboru te tvrtke tada je bila i sestra Patrika Šegote. Bukovec je nedavno preminuo.

Sve o današnjim uhićenjima možete pratiti >>OVDJE.