Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravomoćna presuda

Provjereno istražuje: Čije su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? Na nekim kućama temelji se mogu nogom otkidati

Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 3
Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 3 Provjereno
Aktualno Galerija Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 12 Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 12 Foto: Provjereno Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 11 Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 11 Foto: Provjereno Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 10 Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 10 Foto: Provjereno Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 9 Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 9 Foto: Provjereno +7 Čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života? - 8 Galerija 1/12 >>
I dok sisačko-moslavački župan izjavljuje kako je ponosan što je sudjelovao u obnovi kuća u Banovini, vlasnici kuća, ali i struka uvjereni su – radilo se mimo pravila, izvođači su se međusobno dogovarali, a o radovima se, umjesto planski, odlučivalo na licu mjesta.

Provjereno večeras istražuje čija su nebriga i pohlepa ugrozile stotine života i hoće li itko za to odgovarati.

Razorni potres otkrio je sve nedostatke poslijeratne obnove kuća u Banovini – mnoge obitelji čije su kuće u tom procesu sanirane sada su ostale bez krova nad glavom. Da sumnje u obnovu imaju temelja, govori ne samo jedna usvojena žalba već i pravomoćna presuda protiv RH.

Milan u Strašniku jedan je od onih čija je kuća obnovljena nakon rata, a danas ima temelje koji se nogom mogu otkidati. Na kuću punu nedostataka žalio se puno prije potresa i žalba mu je nakon dugo godina prihvaćena.

No nije jedini. Obitelj Davora Banovića, inače bivšeg sudskog vještaka, koja živi u selu u okolici Petrinje, s obnovom je muku mučila više od deset godina. Njihov je slučaj išao toliko daleko da su višegodišnjom parnicom, i to protiv RH, uspjeli dokazati da se na gradnji fušalo.

„Trajala je dugo jer je trebalo platiti vještačenje, bio je profesor s fakulteta koji predaje krovne konstrukcije i imali smo, stvarno, na temelju stvarnog činjeničnog stanja utvrđeno da je tu bilo odstupanja od projekta i pravila struke, čime je de facto dovedena u pitanje sigurnost i stabilnost samog objekta i ljudi koji u njemu žive“, kaže Davor Banović za Provjereno.

Pročitajte i ovo Tomislav Fiket u razgovoru s Viktorijom Bednjanec - 4 Olakšat će posao Seizmolog o novoj opremi: "Prvi put u povijesti smo dobili mobilni komplet, a radi se i na širenju mreže seizmoloških postaja"

Pročitajte i ovo Milorad Meandžija iz Majskih Poljana dobio kontejner Još čeka kontejner Milorad još nema krov nad glavom: "Spavam u sobici bez grijanja. Noću šetam vani da se zagrijem..."

Da obnova nije odrađena po pravilima struke, ne tvrde samo oštećeni građani. "To su relativno novi objekti i očekivao sam da će biti u najboljem stanju... Tu je bila kriva metodologija, da se obnova vršila na starim temeljima", kaže za Provjereno Žarko Željko, sudski vještak i statičar.

U javnosti se za greške prozivaju izvođači, nadzornici, inženjeri, pa čak i političari. Kako oni komentiraju cijelu situaciju i osjećaju li se odgovornima, pogledajte večeras u Provjerenom na Novoj TV.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene