Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Provjereno" večeras donosi snimke razgovora s aktivistima koji mole ispred bolnica. Novinar Ivan Čorkalo s njima je razgovarao ispred zagrebačke Vinogradske bolnice gdje mole 24 sata dnevno i ispred hitnog prijema bolnice Merkur.


Pored dvije zagrebačke bolnice, moli se ispred još dvadest i dvije bolnice u Hrvatskoj, dok širi kontekst priče uključuje i raspravu o pobačaju na Ustavnom sudu te pokušaje zabrana u europskim državama od kojih je posljednji primjer bio u Poljskoj.

Vezani članci Ana Malbaša - 5 Reporterka Provjerenog Ana Malbaša dobitnica nagrade HND-a za televizijsko novinarstvo Provjereno: Muški krug - 4 Ovi muškarci sastaju se svaki tjedan - kako bi pričali o osjećajima: "Vidio sam toliko prihvaćanja u njihovim očima. Bilo je wow"

Ivan Čorkalo je u razgovoru s aktivistima otkrio da su njihovi stavovi vrlo tvrdi i da pobačaj doživljavaju većim problemom od ratova u svijetu.

Na pitanje što bi same učinile u ekstremnim slučajevima začeća nakon silovanja ili kad je život majke ugrožen, jedna aktivistica i dalje je čvrsto zastupala svoje stavove, a druga je izjavila kako se ne može staviti u tu situaciju, ali bi sama donijela tu odluku.

„Osobno se nemrem staviti u taj položaj, jel tak, ja sam žena i trebala bi nekakav dio proć da bi mogla o tome nešto govoriti. ... Jel bi se u to mogli stavit? Ja ne mogu, dok ja ne dođem u tu situaciju, al onda bi ja odlučila.“, rekla je jedna aktivistica koja moli protiv pobačaja.

Jedan od voditelja volontera inicijative „40 dana za život“ kazao je kako nisu politička inicijativa, ali ne isključuje političku borbu i pokretanje referenduma za zabranu pobačaja. Čorkalu je ovako komentirao mogućnost referenduma: „Nikada neće biti postavljeno referendumsko pitanje - Jeste li za zabranu pobačaja. To je pitanje koje odmah navodi neku zabranu, dakle, ako će to jednog dana biti, ja ne znam kako će izgledati, bit će afirmativno i bit će poruka - Jeste li za život...?“.

Stavove aktivista, ali i bolničkih liječnika te reakcije građana na inicijativu i svjedočanstvo žene koja se odlučila na pobačaj, „Provjereno“ donosi večeras u 22 sata i 35 minuta.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju