Pred zgradom Rektorata prosvjeduje stotinjak studenata Hrvatskih studija koji se protive namjeri da se njihova ustanova pretvori u odjel i traže da postanu fakultet.


Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju pred zgradom Rektorata tražeći da njihova ustanova dobije status fakulteta. Prosvjed se organizira uoči sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se očekuje pokretanje postupka da se Hrvatski studiji pretvore u odjel

"Zašto se u zemlji s izrazito niskom stopom visokoobrazovanih kreće u zatvaranje jedne visokoobrazovne ustanove umjesto da se aktivno radi na tome da ta ustanova još više napreduje i razvija se? Volimo svoju zemlju i želimo ostati u njoj i raditi, ali nas ovakvi postupci tjeraju prema traženju kruha u tuđini", kažu organizatori prosvjeda, koji uvredom smatraju medijske napise da su politički izmanipulirani. 

"Politički obračuni nas ne zanimaju i jedini cilj za koji se borimo je da naši studiji koje volimo postanu fakultet, a ne da se degradiraju na razinu odjela. Borimo se za studije koji su kvalitetni i koje volimo", poručuju studenti, dodajući da ih politika ne zanima. 

Neki od prosvjednika su nam rekli da im nije odgovoreno na pitanja zbog čega se njihova ustanova pretvara u sveučilišni odjel. U slučaju da se takva odluka danas donese Hrvatski studiji bi se mogli baviti samo jednom znanstvenom granom, a trenutno ih imaju osam. 

Pokrenuta je i peticija kojom se traži da Hrvatski studiji dobiju status fakulteta.

"Kao najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište, Hrvatski studiji bi trebali dobiti zasluženi status fakulteta i pripadajuću autonomiju, a ne status odjela pod vodstvom rektorata. Potpisivanjem ove peticije podržite kvalitetu HS-a i našu želju i motivaciju za napretkom te borbu protiv odluka koje su sve, samo ne interes svih onih koji žele najbolje Hrvatskim studijima", kaže se u pozivu na potpisivanje peticije kojem se od 9. siječnja do zaključenja ovog teksta odazvalo 2220 potpisnika