Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je sporno

Inspekcija pročešljala Hrvatske studije: Popis nepravilnosti poprilično je dug, oglasio se i dekan

Aktualno Galerija Hrvatski studiji Hrvatski studiji Foto: DNEVNIK.hr Fakultet: Ilustracija - 3 Fakultet: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Fakultet: Ilustracija - 2 Fakultet: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fakultet: Ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja pročešljala je Hrvatske studije i utvrdila brojne nepravilnosti na gotovo svim područjima. Nalaz su proslijedili DORH-u, Poreznoj upravi, Državnom inspektoratu. Sporna su im neka zapošljavanja, isplate bonusa, studiji bez dopusnica.

Kod statuta, propisa, zapošljavanja, u isplatama dodataka, studija koji se izvode bez dopusnice... Dug je popis pronađenih nepravilnosti Inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja na Hrvatskim studijima.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak ima li na tom fakultetu uopće jedan propis koji je valjao, bio u redu, Ivo Šušak, državni tajnik u Ministrarstvu znanosti i obrazovanja odgovorio je: "Nažalost ne."

Upravnim nadzorom uočeno je i dva milijuna kuna isplaćenih bonusa u 2021. godini.

Oni moraju imati akte kojima reguliraju način isplata, a ne rukopisnim nalazima davati isplate. Kriteriji moraju biti jednaki za sve, rekao je Šušak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dekan prijavio ministricu Divjak reagirala na kaznenu prijavu Fakulteta hrvatskih studija: ''To je pokušaj pritiska i zastrašivanja''

Inspekcija je fakultet češljala u rujnu. Otkrili su 20-ak zaposlenika unesenih u registar plaća, iako za njihovo zapošljavanje tada nije bilo dozvole Ministarstva kao ni za neke studije.

Hrvatski studiji Fakultet: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Na mrežnim stranicama fakulteta HS oglašavao se studij pedagogije za koji nisu imali dopusnicu na temelju provedenog postupka koji provdi Agencija za znanost i visoko obrazovanje", rekao je Šušak.

Iz Hrvatskih studija Dnevniku Nove TV stigao je pisani odgovor dekana Stjepana Ćosića:

"Fakultet je poduzeo čitav niz mjera u otklanjanju postojećih nedostataka. Na web stranicama nema studija bez dopusnice, koji se nije ni započeo izvoditi. O svemu drugome ćemo se očitovati u odgovoru Ministarstvu."

Provedeni nadzor Ministarstvo je dostavilo DORH-u, Poreznoj upravi, državnom inspektoratu. Osim na fakultetu, potez je i na Sveučilištu.

Hrvatski studiji Fakultet: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Oni naravno imaju određeno razdoblje kako bi se sve uskladilo, prikazano što je činjeno korektno ili neki od aktivnosti za prijavu plaća kroz COP možda je bio preuuanjen bez odobrenja ali to je u postupku, što se usklađuje, tamo prepostaje izbor novog dekana ili dekanice, vjerujemo da će i sada vrijeme pokazati i da taj proces nastavlja svojim tokom", rekao je Stjepan Lakušić, rektor Zagrebačkog sveučilišta:

Iz Ministarstva za studente poručuju - pronađene nepravilnosti neće utjecati na njihova prava i obveze.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene