Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proslava Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je Uskrs ili Vazam, najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom.

Prvotno se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvog proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Pročitajte i ovo Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum? Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi

Podrijetlo mu je u židovskom blagdanu Pashe. I dok su Židovi Pashom slavili čudesna Božja djela koja je on pokazao posebno izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, odnosno prijelaz iz smrti u život.

"Vjernici u Kristu Uskrslom vide svjetlo istine, snagu i smisao života i nadu koja otvara vječnost", rekao je kardinal Bozanić obrativši se sinoć vjernicima putem radija i televizije.

S Kristom (...) život se iz temelja mijenja. Prigrlimo li Uskrslog Krista kao veliku nadu, onda brzina kojom prolazi život, naše svakodnevne žurbe, sve radosti i žalosti, sve tuge, trpljenja i bolesti... sve će poprimiti drugo značenje. Uz veliku nadu svaki je početak osmišljen, a završetak, ma kako on izgledao - blagoslovljen", rekao je među ostalim kardinal Josip Bozanić.

Uz blagdan Uskrsa vezani su u Hrvata mnogi drevni pučki običaji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene