Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su ugovori?

VIDEO Propala Vladina 'perjanica za pokretanje gospodarstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate se projekta energetske obnove fasada zgrada u državnom vlasništvu? Vlada se njime hvalila kao jednom od perjanica za pokretanje gospodarstva i punjenja proračuna. E pa i taj je projekt - propao! Hrvatska bi zbog toga mogla platiti desetke tisuća eura penala Europskoj uniji i to na dnevnoj bazi, jer opet nismo ispunili dogovoreno.

Svih sedam varaždinskih vrtića prijavljeno je za energetsku obnovu. Ali, zapelo je. 'Taj projekt je trebao krenuti već prije nekoliko mjeseci. Nažalost, partner koji je na tom projektu - Zagorje Tehnobeton - nije u fnancijskoj mogućnosti taj projekt izvesti', kaže Aleksandar Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Obnova zgrada - 1 Energetska obnova Ministarstvo objavilo važan poziv za građane: Dijeli se gotovo 95 milijuna eura

Energetska obnova fasada zapinje svugdje. APN je objavio 15 natječaja za 22 zgrade, ali ni jedan ugovor nije potpisan. 'Ukoliko se ne ispuni 3 posto, zasigurno ćemo plaćati penale. Tu nema nekog drugog rješenja oko toga. Ali, stvar je u tome da je ovaj program usvojila Vlada, program su usvojila sva ministarstva, znale su se sve posljedice tog programa, znali su se uvjeti kako se ulazi u program', rekla je za Dnevnik Nove TV Ana Pavičić Kaselj, bivša pomoćnica ministra graditeljstva.

Energetska obnova zgrada kao ključ za manje račune

Ali, institucije očito nisu shvatile važnost svega toga i obveza prema Uniji. 'Koju mi poruku šaljemo poduzetnicima koji se javljaju na natječaje time da dvije godine odugovlačimo potpisivanje ugovora? Šaljemo jedino poruku da ne posluju sa državom. A to nije ideja', dodaje Pavičić Kaselj.

Fond je osigurao 30 milijuna kuna, iduće 55, a 2016. - 75 milijuna kuna. 'No za sada još nema projekata u realizaciji, nadajmo se da će kolege sada ubrzano do kraja godine nešto realizirati', kaže Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Ministri uvjeravaju da sve ide svojim tijekom. 'Imamo iskustva drugih država koje su bile puno tromije', rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

'Mislim da ne prijete nikakvi penali. Nije to nikakav bauk. Do kraja godine ćemo imati dosta toga ugovoreno. Bilo je dosta problema s Ministarstvom pravosuđa - unutar Vlade s regulativom koja je toliko komplicirana da ljudi nisu shvatili što se treba, što se mora napraviti", objašnjava Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Cilj je 100 objekata na godinu. Još nijedan ugovor nije potpisan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene