Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Račune za grijanje, ali dugoročno, može smanjiti energetska obnova zgrada u kojima živite. Prvenstveno pročelja i stolarije. Ministarstvo graditeljstva ubuduće planira subvencionirati takve projekte.


Naša ekipa posjetila je zgradu u jednom zagrebačkom naselju koja je obnovljena lani. Uložili su milijun kuna i računaju da će im se novac, kroz uštede, vratiti za sedam godina.

Vezani članci Andrej Plenković i Boris Vujčić Marić najavio korekcije zakona do kraja godine, Vujčić upozorio: ''Prešutna prekoračenja su trebala biti iznimka, a postala su pravilo'' Kuhanje na plin, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poskupili su plin i struja, doznajemo koliko će vam se povisiti računi

Ventil na radijatoru više se ne odvrće do kraja u stanu Dunje Mihelj. Otkad su prije godinu dana energetski obnovili zgradu sobe se bolje zagriju i kada je najhladnije, a ni računi se ne povećavaju. "Dovoljno je da je mlak radijator i vama je ugodno, a prije smo morali ventile otvarati do kraja. Nismo osjetili niti poskupljenja toplane niti povišenje PDV-a", kaže gospođa Mihelj.

>> Želite jeftinije grijanje? Onda ovo trebate znati...

Oni s klima uređajima uštedjeli su i ljeti jer s novim prozorima i roletama u stanovima više nije toliko vruće. "Postigli smo jednu klimu ljeti unutra tako da je upotreba klime smanjena osjetno.Kroz to je ušteda i financijska jer se troši manje struje", ističe stanar Dragutin Jagodnik.

Energetska obnova zgrada tek je u povojima tako da se za ovakvu investiciju dosad u Hrvatskoj odlučilo tek desetak zgrada. Kako bi potaknuli još zgrada da krenu u energetsku obnovu ministarstvo graditeljstva je pripremilo program financijske pomoći za takve projekte.

"Subvencije kroz fond za zaštitu okoliša, kroz jedinice lokalne samouprave, svatko će malo podijeliti taj trošak i nagovarat ćemo sa nekakvih 50 posto troškova", kaže Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Zimu koja već kuca na prozore Dunja i ostali stanari čekaju zadovoljni. Očekuju da će im se ulaganje od milijun kuna kroz uštedu energije vratiti za 7 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook