Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplativa investicija

Energetska obnova zgrada kao ključ za manje račune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Račune za grijanje, ali dugoročno, može smanjiti energetska obnova zgrada u kojima živite. Prvenstveno pročelja i stolarije. Ministarstvo graditeljstva ubuduće planira subvencionirati takve projekte.

Naša ekipa posjetila je zgradu u jednom zagrebačkom naselju koja je obnovljena lani. Uložili su milijun kuna i računaju da će im se novac, kroz uštede, vratiti za sedam godina.

Pročitajte i ovo Plesom protiv zime - 1 Alternativan način Nevjerojatna inovacija noćnog kluba: Toplinu plesača s podija koriste za grijanje, objasnili i kako Ilustracija Razmaženi i cendravi "Prestanite kukati, ako vam je zima, obucite džemper": Političar naribao građane kao malu djecu

Ventil na radijatoru više se ne odvrće do kraja u stanu Dunje Mihelj. Otkad su prije godinu dana energetski obnovili zgradu sobe se bolje zagriju i kada je najhladnije, a ni računi se ne povećavaju. "Dovoljno je da je mlak radijator i vama je ugodno, a prije smo morali ventile otvarati do kraja. Nismo osjetili niti poskupljenja toplane niti povišenje PDV-a", kaže gospođa Mihelj.

>> Želite jeftinije grijanje? Onda ovo trebate znati...

Oni s klima uređajima uštedjeli su i ljeti jer s novim prozorima i roletama u stanovima više nije toliko vruće. "Postigli smo jednu klimu ljeti unutra tako da je upotreba klime smanjena osjetno.Kroz to je ušteda i financijska jer se troši manje struje", ističe stanar Dragutin Jagodnik.

Energetska obnova zgrada tek je u povojima tako da se za ovakvu investiciju dosad u Hrvatskoj odlučilo tek desetak zgrada. Kako bi potaknuli još zgrada da krenu u energetsku obnovu ministarstvo graditeljstva je pripremilo program financijske pomoći za takve projekte.

"Subvencije kroz fond za zaštitu okoliša, kroz jedinice lokalne samouprave, svatko će malo podijeliti taj trošak i nagovarat ćemo sa nekakvih 50 posto troškova", kaže Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Zimu koja već kuca na prozore Dunja i ostali stanari čekaju zadovoljni. Očekuju da će im se ulaganje od milijun kuna kroz uštedu energije vratiti za 7 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene