Rijeka Sava
Rijeka Sava Foto: Ivica Galovic/Pixsell

U subotu oko 18 sati, u Postaji granične policije Stara Gradiška, zaprimljena je dojava da se u rijeci Savi, u blizini Davora, nalaze osobe kojima je potrebna pomoć.


Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici sa službenim plovilima, koji su utvrdili da se radi o 10 muških osoba stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio 50-tak metara od korita rijeke gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi.

Policijski službenici su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli policijskim službenicima izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno.
U pomoći su sudjelovali i djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška, koji su stranim državljanima u Davoru pružili hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, a dvije osobe su odvezene na daljnje liječenje u bolnicu u Novoj Gradiški.

Ilustracija Dvoje poginulih u tragediji kod Jasenovca: Pronađen i drugi muškarac iz prevrnutog čamca

I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u suradnji sa djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.

Policija je ponovno podsjetila na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku posebice čamcima, koji se lako mogu probušiti kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca (i slično), te su moguće velike tragedije.

Ilustracija Tragedija u La Mancheu: Među četiri poginule osobe i jedan tinejdžer, spašeno 12 maloljetnika

"Ponovno apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani.
I ovom akcijom spašavanja osoba od mogućeg utapanja u hladnoj rijeci Savi, policijski službenici i druge žurne službe pokazale su zajedništvo i nesebičnu spremnost pomoći osobama", poručila je policija.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju