Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIONICA Dugo Selo - Križevci

Problemi Debeljakove DIV grupe prelijevaju se na kooperante: "Na rubu smo egzistencije, prodajem strojeve da bih mogao platiti ljude"

Aktualno Galerija Željeznica - 3 Željeznica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Željeznica - 2 Željeznica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željeznica - 1 Željeznica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Žužul, kooperant DIV Grupe Galerija 1/4 >>
Poslovni problemi vlasnika Brodosplita i DIV Grupe Tomislava Debeljaka sve su ozbiljniji! Poput domina prelijevaju se i na druge projekte. U najnovijem slučaju - izgradnju željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci za koju iz HŽ-a kažu da će kasniti! Debeljak šuti i ne odgovara kako misli riješiti nove dugove, ovaj put prema kooperantima koje je angažirao.

Financijski problemi vlasnika Brodosplita i DIV Grupe Tomislava Debeljaka prelili su se na još jedan megaprojekt - gradnju željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci.

U poslu vrijednom oko milijardu i pol kuna koji se većim dijelom financira europskim novcem, jedan od izvođača radova je i Debeljakova tvrtka, čiji je račun u blokadi. Za neke poslove na gradilištu angažirali su vanjske kooperante, ali im za ono što su obavljali još nije sve platio. Na pozive ne odgovara. Upitno je i hoće li se spomenuti projekt dovršiti do novog roka i ljeta 2023.

"Traži da se mi kao firma odreknemo 30 do 40 posto naših potraživanja, što je apsolutno nemoguće. Mi smo na rubu egzistencije, ja prodajem svoje strojeve da bi mogao ispoštivati ljude i državu. Nisam bio jedini, ali svi koji koji smo radili po narudžbenicama od DIV - a, prošli smo jednako. Svima je plaćeno 7,8, 10 posto od onoga što smo zaradili. Naplatili smo oko 300 tisuća kuna, a napravili smo promet oko 2 milijuna kuna", izjavio je Ante Žužul, jedan od kooperanata DIV grupe.

"Kako sada stvari stoje mi ćemo ovih dana tražiti, što nam je omogućeno ugovorom, preraspodjelu radova unutar konzorcija", kaže Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Na pitanje, znači li to da DIV izlazi iz igre, odgovara: "DIV ne izlazi, ali će morati prepustiti dio svojih ugovorenih radova nekim od ostalih članova konzorcija", kazao je Kršić.

Usporena gradnja dionice Dugo Selo - Križevci

I danas se s njima razgovaralo i tražilo rješenje. Spremni su, kažu,  preuzeti i završiti projekt i zasada ga ne dovode u pitanje. U HŽ Infrastrukturi priznaju: financijski problemi u koje je upao Debeljak usporili su gradnju "uklete" pruge kako je u ovom kraju nazivaju. Odavno su probili sve rokove!

"Nama je rok po ugovoru kraj sljedeće godine. Mi taj rok kako sada stvari stoje nećemo ispoštovati", poručuje Kršić. Europski novac koji država ne potroši do kraja, morat će nadomjestiti iz proračuna, objašnjava Kršić. Onima s kojima se direktno dogovarao, dodaje,  Debeljak mora podmiriti račune.

"Kontroliramo samo prvi red i one kooperante i plaćanje prema onima koji su navedeni u ugovoru, a ono što je on s ostalima dogovarao to nažalost....", kaže Kršić. Ante Žužul ne misli da će doći do novca. "Ne nadam se više tako skoro s obzirom na cijelu situaciju unutar DIV Grupe", kaže.

Pročitajte i ovo Brodosplit - 1 izloženost oko 70 milijuna eura Novi problemi za Brodosplit: Jedrenjak blokiran zbog dugova, a banka s kojom posluju pod sankcijama

Osim s ovom tvrtkom Debeljak ima problema i u Brodosplitu. Ruska banka s kojom posluju je pod sankcijama. Još nema službenog odgovora hoće li mu HBOR dati milijunski kredit koji traži. Resorni ministri na ovu temu - danas bez komentara.

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak - 1 BIZARNI ARGUMENTI Novi problemi u Brodosplitu, Debeljak traži pomoć države: "Mi smo dijametralno suprotna stvar od kriminala koji se događao"

Sindikat u splitskom škveru kaže da radnicima duguje najmanje dvije plaće. Tomislav Debeljak na cijelu ovu priču - ne odgovara!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene