Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIZARNI ARGUMENTI

Novi problemi u Brodosplitu, Debeljak traži pomoć države: "Mi smo dijametralno suprotna stvar od kriminala koji se događao"

Uz političku krizu novi problemi u Splitu - povezani s Brodosplitom. Zaustavljena je proizvodnja zbog čega je velikoj većini radnika rečeno da ne dolaze na posao.

Iako su problemi u poslovanju odavno poznati - vlasnik i Uprava Brodosplita tvrde da je zbog sankcija koje su na snazi za VTB banku zaustavljeno ranije ugovoreno financiranje. To im kažu onemogućava daljnje poslovanje. Radi se poručuju o dva velika projekta. Sada traže pomoć države kako bi riješili problem. Plaća za veljaču, kažu sindikati, nije još isplaćena.

A zašto bi država dala kredit privatnoj tvrtki i je li upitna budućnost Brodosplita s predsjednikom uprave Brodosplita i vlasnikom Tomislavom Debeljakom za Dnevnik Nove TV razgovarao je reporter Mislav Bago.

"HBOR nam je rekao da smo preveliki za njega kao i naše cifre. To je banka u Frankfurtu, nismo apsolutno razmišljali. Javili smo se puno banaka, oni su bili prvi, najbrži. To je banka u Frankfurtu, ne u Moskvi."

Sada traže pomoć države, a Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) im je već rekao da su preveliki i da ih ne mogu pratiti. "Premda se ne može više tamo isplaćivati kredit, njega ne može nitko preuzeti od ostalih banaka zbog blokade i to jedino može HBOR uzeti. Nema drugog rješenja", objasnio je Debeljak.

"Uopće ne želim pomišljati na takve stvari", odgovorio je na pitanje što ako se ne pronađe rješenje, hoće li morati staviti 'ključ u bravu'.

"Izgradili smo najbolje brodogradilište, mogao bih reći, par posto u svijetu sa svim brodovima koje smo gradili. Ugovorili vrhunske poslove. Sada trenutno uopće ne želim pomišljati na to", dodao je.

Neki kada čuju riječ 'brodogradnja' - nisu baš najsretniji s obzirom na to da su se potrošili deseci milijardi kuna u tom sektoru. "Mi smo dijametralno suprotna stvar od kriminala koji se događao. Konačno smo restrukturirali brodogradilište, imamo profitabilne projekte, na nama zarađuje i HBOR i ostale banke", naveo je.

U 10 godina dobili su oko 10 puta manje jamstava države nego neka druga brodogradilišta. "Ukupno oko 200 milijuna na čemu su država i HBOR puno zaradili. Vratili smo sve, 32 milijuna eura je upravo na VTB banci...", komentirao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUSTAVLJENA PROIZVODNJA Iz Brodosplita traže da se Vlada opet uključi u spas brodogradilišta, ministar Ćorić poručuje: "U pitanju su složeniji problemi..."

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak SAMO HLADNI POGON Brodosplit privremeno zaustavlja proizvodnju: Debeljak rekao da im je blokirano 60 milijuna eura vlastitih sredstava

Plaća za veljaču je danas isplaćena većini, dodao je. Iz grupacije ne zna koliko je točno tvrtki blokirano. "Trenutno ugovaramo projekt rezidencijalnog broda koji je stvarno čudo za Hrvatsku. Ugovorili smo trenutno jednu od najboljih jahti na svijetu", kazao je Debeljak.

"Nemamo 30 dana vremena. Što bi vi napravili da ste vi kvalitetan radnik i da ne znate da vam je neizvjesnost. Bi li otišli u Njemačku na neko brodogradilište? Svaki dan je bitan", zaključio je.

Vojne brodove grade već godinama, a za oko 18 mjeseci trebali bi biti gotovi.

Odgovor ministra financija Zdravka Marića oko pomoći države htio bi odmah, rekao je. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene