Naša je ekipa posjetila opću i veteransku bolnicu "Hrvatski ponos" u Kninu. Bolnica je, kada su u pitanju zgrade u jako dobrom stanju. No, s opremom i osobljem je druga priča


Opća i veteranska bolnica u Kninu izvana izgleda poput nekog hotela. Uz parkiralište, nalazi se i helidrom. U bolnici se hvale kako je, unatoč starosti od 30 godina, ova zgrada građena po najsuvremenijim standardima. Druga priča s opremom. 'Aparat za anesteziju s monitorom je već lagano muzejski primjerak', kaže anesteziologinja Biljana Nacevski Bulaja.

Na izložbu medicinske opreme iz prošlog stoljeća može i ostatak odjela. 'Ovo mjesto je najslabija karika naše bolnice. Sva oprema koja ovdje postoji stara je preko 20 godina', dodaje dr. Bulaja.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija U susjednoj zemlji rekordan broj novozaraženih: ''Nema popuštanja mjera, očekujemo pritisak na intenzivne odjele bolnica'' COVID odjel, ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Raste broj hospitaliziranih, preminulo 36 ljudi

Osim nabave novih uređaja, potrebno je preurediti i sve ambulante Odjela. Velikih problema imaju u tzv. gipsaoni, gdje se pacijentima stavlja gips. Zbog nedostatka novca nisu promijenili filter za pročišćavanje vode u kojoj se radi gips.

Problema s opremom i prostorom nemaju na Odjelu kirurgije. 'Za sad smo sa svime zadovoljni. Jedini je problem nedostatak osoblja', kaže glavna odjelna medicinska sestra, Maja Abramov.

Kninska bolnica skrbi za 30 tisuća pacijenata. Liste čekanja su svedene na minimum, pa nerijetko pacijenti dolaze iz susjednih gradova na preglede.

U bolnici se nadaju kako će na preglede ubrzo dolaziti i veterani, čiji je Odjel u potpunosti opremljen i već je trebao biti otvoren. 'Za pokretanje rada treba osoblje. Već je planirano novo osoblje za početak rada, no sad je period kada je zabrana zapošljavanja. Tako da iskreno ne znam što će biti, ali opet se nadam pozitivnom rješenju'. kaže sanacijska upraviteljica bolnice, Antonela Karačić.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju