Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnik Goran Aleksić u ime Kluba Živog zida i Stranke narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA) upozorio je u petak kako Hrvatske banke naplaćuju nezakonito izlazne naknade kod prijevremene otplate kredita, a dokaz za to je, kaže, pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru.


"Banke naplaćuju nezakonito izlazne naknade kod prijevremene otplate kredita. Dokaz da je tako je pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Županji da Hypo banka mora vratiti klijentu uplaćenu izlaznu naknadu za prijevremenu otplatu kredita zato što banka nema pravo naplaćivati nekakvu štetu koju je pretrpjela zbog prijevremene otplate kredita", upozorio je Aleksić nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Vezani članci Novac (Foto: Pixell) Hrvati dižu ogromne kredite s visokim kamatama i na duge rokove Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crno nam se piše, bankari predviđaju rast kamatnih stopa i pad gospodarstva

To se, ističe, ne smije naplaćivati. Udruga Franak je na svojim stranicama objavila predložak na temelju kojeg svaki dužnik koji je već platio izlaznu naknadu, koji je prijevremeno otplatio svoj kredit, može zahtijevati da mu banka mirnim putem vrati taj iznos, a u suprotnom bi mogao tužiti banku i zahtijevati taj iznos.

Radi se, kaže, o neosnovano stečenoj dobiti banke jer ona svoju izmaklu dobit smatra svojom štetom. Postoji sumnja, tvrdi Aleksić, da su i ulazne naknade banaka nezakonite jer nisu ni u čemu utemeljene.

"Ja više ne znam što je u bankarskom poslovanju zakonito... Očekujem pomoć kolega iz Mosta i HDZ-a i da se stane na kraj nezakonitom poslovanju banaka, da se zakonskim izmjenama utvrdi da banke moraju dogovoriti s dužnicima početne fiksne marže - s onima s kojima to nisu ugovorili - i da se pokuša naći način da se svim dužnicima vrati preplaćeni iznosi i kamate jer postoje pravomoćne presude koje mogu biti temelj za zakonska rješenja", poručio je Aleksić. (Hina)