Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski projekti

Jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj: Ne tako davno društvo su im pravili štakori, ali sve su sami promijenili

Od problematične do uzorne škole (Foto: Dnevnik.hr)
Od problematične do uzorne škole (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Od problematične do uzorne škole (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Prije osam godina deruta zgradi vukovarske škole Nikole Tesle nije bila mjesto u kojemu bi itko poželio učiti. Danas škola ima najsuvremeniju opremu, ali samo zahvaljujući nastavnicima i učenicima koji vrijedno rade na europskim projektima.

Robomet - za učenike vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle više je od igre.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

"Ovo tu je spojeno preko bluetouth veze. Unutra se nalazi mikro upravljač i baterija. Jako je jednostavno. Igramo preko aplikacija", objašnjava Ines Gadanec, učenica.

Kroz igru uče budući tehničari računarstva programirati, sklapati robote i upravljati njima.

"Smatram se sretnim zato što imamo ovakve prilike i mogućnosti da radimo ovako dobre stvari što se tiče razvoja i vjerujem da će nam to svima pomoći u budućnosti", govori Mateo Sejfović, učenik.

Vukovarska tehnička škola trenutno je jedna od opremljenijih u Hrvatskoj. No, ništa im nije darovano. Profesorica etike ne propušta europske, ali i domaće natječaje.

"Do sad smo sudjelovali na najmanje 10-ak projekata i povukli smo sigurno više od 5 milijuna kuna", govori Jasmina Šaković Žabka, profesorica.

Iz Europe u Vukovar ne stiže samo novac, već i prijatelji. Kroz Erasmus plus program Tehnička je škola ugostila oko 30 učenika i nastavnika iz Estonije, Portugala,Mađarske, Bugarske i Češke.

Prije samo nekoliko godina učili su sa štakorima, uz hladne radijatore, u nemogućim uvjetima. Roboti su bili san kojega se tadašnji učenici nisu usudili ni sanjati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene