Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetsko, a domaće

Zahvaljujući Marijanu, Hrvatska je prva u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prva u svijetu u proizvodnji i kvaliteti kamilice. Dijelom su za to zaslužni članovi obitelji Mareković iz mjesta Lozan pokraj Virovitice.

Šest zaposlenih članova uže i šire obitelji svojim proizvodom osvajaju svijet. Imaju najveći kompleks u Europi i izvoze 95 posto robe. Marijan je hrvatski kralj kamilice. Prije 17 godina započeo je s proizvodnjom ljekovitog bilja.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Kamilica (Foto: Dnevnik.hr) Obeshrabrujuća godina Proljeće bez oborina i s visokim temperaturama, požurilo je kamilicu i stvorilo velike gubitke proizvođačima

"Najbolja berba se postiže kada se stvori na vrhu glavice jedan šeširić.Onda je to najkvalitetnija kamilica", rekao je Marijan Mareković.

EU još nije postigao kompromis o uredbi o organskoj hrani

Počeli su sa dvadeset hektara zemlje, danas imaju četiri stotine vlastite proizvodnje i šest stotina hektara od kooperanata.

"Ukupno godišnje proizvedemo oko 600 tona suhe kamilice i izvezemo van na europsko tržište", kazao je Mario Mareković.

Nakon berbe, kamilica se transportira u sušare. Kapacitet jedne sušnice je zapremnine 450 kilograma. Uz plin kao gorivo u sušarama koriste drvenu sječku. Šest je članova obitelji uključeno u posao.

"Pratim stope svojih obitelji, mame i tate. Mnogo me veseli tu sam od malena", rekla je Martina Tkalčec.

95 posto robe izvoze. Svaki je korak važan. Zapadnoeuropsko tržište traži i prepoznaje kvalitetu. Hrvatska je u malo čemu prva u svijetu, tako da pohvale obitelji Mareković pristižu sa svih strana. Njihovu plantažu pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene