Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozvao MOST

'Pozivam Petrova da kaže punu istinu - da potpis kod javnog bilježnika povlači i njegovu ostavku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik HRID-a Drago Prgomet poručio je u srijedu s izvanrednog sabora te stranke da njegova stranka neće bježati od odgovornosti, tražiti nove izbore i opstruirati formiranje Hrvatskog sabora, niti razgovarati s onima koji "potiču ideološke sukobe".

Nakon izvanrednog sabora HRID-a, čelnik te političke stranke Drago Prgomet rekao je u srijedu novinarima da će predstavnici njegove stranke sljedećih tjedan dana voditi političke razgovore i s koalicijom HDZ-a i s koalicijom SDP-a i postaviti im svoje reformske uvjete, a zatim će HRID donijeti konačnu odluku o tome koga će poduprijeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve samo ne jedinstveni PODJELA UNUTAR MOST-A 'Ne smijem doći svojoj obitelji i reći ja sad slušam Božu ili Dragu' Slika nije dostupna Otvorio dušu Pročitajte pismo koje je Drago Prgomet uputio bivšim kolegama iz MOST-a

"Mi ne zastupamo ideju velike koalicije. Spremni smo razgovarati i s lijevom i s desnom političkom opcijom, postaviti uvjete pod kojima smo ih spremni poduprijeti, postaviti rokove u kojima želimo da se ti naši uvjeti provedu i vrlo brzo donijeti konačnu odluku s obzirom na to da će Predsjedništvo biti točno za tjedan dana", rekao je Prgomet.

Svoje će uvjete, istaknuo je, javno objaviti te "ništa neće biti netransparentno i skrovito", a odluke "neće donijeti nekakva nestatutarna tijela".

Razgovarat će i o sudjelovanju HRID-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Na pitanje jesu li mu prihvatljivi Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović kao premijeri, Prgomet je odgovorio kako HRID ne može birati koga će velike stranke predlagati za svoje kandidate.

Istaknuo je kako ga novih izbora nije strah, ali politička odgovornost nalaže da se sve učini kako bi se oni izbjegli.

Na pitanje postoji li neslaganje unutar stranke s obzirom na to da se očekivalo kako će se HRID danas opredijeliti za potporu jednoj od koalicija, Prgomet je odgovorio kako ne postoji neslaganje te da dosad nisu imali nijedan politički razgovor ni s HDZ-om ni sa SDP-om.

Na pitanje o tajnim pregovorima s premijerom Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića, Prgomet je odgovorio kako to nisu bili nikakvi pregovori. "To nisu bili nikakvi pregovori, pogotovo jer nisam pregovarao niti u ime Mosta niti u ime političke stranke HRID-a. Razgovarao sam ne samo s Milanovićem, nego i s ljudima iz HDZ-a", rekao je Prgomet, dodajući kako s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ipak nije razgovarao.

Na skupštini su izabrane i dopredsjednice stranke HRID-a, saborske zastupnice Irena Petrijevčanin-Vuksanović i Gordana Rusak.

Prgomet o izjavi Bože Petrova

"Zastupnici HRID-a nisu u svojoj platformi zagovarali ponovljene izbore, a bojim se da je stav pojedinaca iz Mosta o velikoj koaliciji trebao dovesti u konačnici do ponovljenih izbora", rekao je Drago Prgomet.

Razlog traženja izlaza iz pat-pozicije ponovljenim izborima, ocijenio je Prgomet, jest samostalna odluka čelnika Mosta Bože Petrova da ovjeri svoju izjavu kod javnog bilježnika po kojoj neće koalirati ni sa SDP-om ni s HDZ-om.

"Božo Petrov je tu izjavu potpisao sam i to je njegova samostalna odluka koja obvezuje samo njega. To je predizborni potez koji je možda osvojio nešto predizbornih postotaka glasova, ali se pokazao kao veliki politički teret koji mora cijela politička platforma Most nositi kao uteg. Gospodin Petrov se osjećao vezan izjavom koju je dao. Ja tu izjavu nisam dao i zato sam mogao i razgovarat ću i s premijerom, ali i s drugim ljudima iz druge stranke jer smatram da je to dio političke kulture i političkog dijaloga. Pozivam kolegu Petrova da kaže punu istinu kako je potpis koji je dao kod javnog bilježnika njegova samostalna odluka koja obvezuje samo njega osobno i da sada eventualni ulazak u koaliciju Mosta za sobom povlači i onaj drugi dio obveze koju je potpisao, a to je davanje ostavke i povlačenje mandata iz Sabora", poručio je Prgomet.

BURAN POLITIČKI DAN Razgovori, konzultacije, pregovori, usuglašavanje...

Podsjećajući na protekle parlamentarne izbore, Prgomet je rekao kako je Most nezavisnih lista, u sklopu kojeg je i tadašnja udruga HRID izišla na izbore, postigao izvrstan rezultat, a na tom velikom uspjehu, dodao je, trebala se graditi budućnost.

"Nažalost, suradnja pojedinih ljudi iz Mosta i članova udruge HRID postala je nakon izbora sve teže ostvariva jer očigledno da su se naši stavovi oko provođenja promjena i oko načina sudjelovanja u političkom životu i razumijevanju politike i demokracije bitno razlikovali", rekao je Prgomet.

Članovi HRID-a zagovarali su, kaže, realan pristup u politici.

"Po meni, postizborno samo je mogao biti jedan logičan slijed – odabiranje jednog strateškog političkog partnera i pregovaranje s njim dok se ne dođe do toga da se te promjene usuglase i da se mogu realizirati kroz sudjelovanje u vlasti, a ako se ne uspije dogovriti s jednima, prekinuti te razgovore i početi pregovore s drugima", objasnio je Prgomet.

Kolege u Mostu, ustvrdio je, imali su drugačiji pristup, a bit je bila da ne mogu "samostalno preuzeti odgovornost".

Tražilo se, kako je istaknuo, nemoguće i nerealno, a to je velika koalicija HDZ-a, SDP-a i Mosta tako da bi na kraju samo HRID i Živi zid bili oporba.

HRID će, poručio je, biti nositelj liberalnog svjetonazora i građanske politike.

"Mi politiku vidimo kao dijalog i nećemo razgovarati s onima koji danas potiču ideološke sukobe jer to potiču samo oni koji su nekompetentni, a poticanje takvih sukoba ostavlja njih na pozicijama moći, a građane na marginama", rekao je Prgomet.

Govoreći o programskim odrednicama, među ostalim je istaknuo da će inzistirati na donošenju novog zakona o političkim strankama radi demokratizacije stranaka i transparentnijeg financiranja, depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, javnih poduzeća i jačanju fiskalne decentralizacije, smanjenju broja županija i općina koje su, kako je rekao, neučinkovite i skupe i potpomažu koruptivni sustav.

Nastavak izvanrednog sabora stranke zatvoren je za novinare, a na njemu bi se, među ostalim, trebalo glasovati i o izboru političkog smjera stranke.

Bivši član Nacionalnog vijeća Mosta Drago Prgomet je 23. studenog ove godine osnovao je političku stranku Hrid. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene