Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i privatnici negoduju

Premijer najavio povišice, ali gotovo nitko nije zadovoljan: Plaće im rastu na 4200 kuna, ali oni traže - 7000; "Mi smo stupovi države"

Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijerovom povišicom zadovoljni su tek državni službenici. I iz drugih javnih sindikata poručuju da žele više. S druge strane privatni poduzetnici su ljutiti jer, kako kažu, oni za povišice nemaju, a iz njihovih se džepova puni blagajna za najavljene povišice.

Nakon 41 godine rada na neurologiji medicinska sestra Marina Petanjek bi s premijerovom povišicom dobila oko 300 kuna i došla od plaće od 6000 kuna. ''To je već bolje, prihvatljivije nego ovo. No problem i dalje postoji, uvjeti rada su katastrofa. Nema dovoljno ni sestara ni liječnika i ostalog osoblja. Tu je katastrofa'', kaže Petanjek.

Sindikat sestara već najavljuje da će tražiti više. Iz liječničkog su sindikata pak izračunali da će doktori dobiti od 300 do 550 kuna povišice. ''Neuobičajeno je čuti od premijera već zaključak, a pregovori su u tijeku. Vjerojatnije je da je on imao dobru namjeru, ja se nadam, i da je htio reći koliko Vlada može ponuditi, a sve ostalo će biti na stolu'', kazala je Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije znala za odluku Divjak o rastu plaća svima u javnim službama: "Dobra vijest je što ima sredstava i što su prosvjetari odigrali ključnu ulogu"

Iza matičara Zorana Perovića je 2000 sklopljenih brakova. S tolikim stažem povišica mu, kaže, nosi oko 250 kuna veću plaću koja bi onda iznosila nešto manje od 6000 kuna. ''Treba gledati stvari u prošlosti i onda reći da smo, govorim o državnim službama, s ovim rujanskim povećanjem od 2 posto dobili prvu povišicu zato jer je 2009. godine ta osnovica snižavana'', govori Perović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedeće godine Donosimo tablicu: Izračunajte koliko bi vam se mogla povećati plaća nakon povećanja neoporezivog dijela dohotka

Gruba računica policijskog sindikata je da će se policajcu s 10 godina staža koji radi noćne smjene plaća povećati s 5800 kuna na 6200, a policajcu početniku s 3800 na 4200. Oni traže da početnik ima plaću od 7000 kuna. ''Na sigurnosti se ne smije štediti. Policijac mora biti adekvatno plaćen, obučen, zaštićen. Zakonski sustav mora stajati iza njega. Mi smo stupovi države i to ljudi moraju shvatiti'', kazao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

Privatnici nezadovoljni

S druge strane, privatni poduzetnik Denis Čupić ljutit je što će povišice dobiti i radnici, ali i neradnici javnog sektora, dok privatnici koji pune proračun za tolike povišice, svojim djelatnicima ne mogu dati. Dobit će tek 50-ak kuna zbog podizanja neoporezivog djela plaće.

''Nažalost, većeg potencijala za povećanje plaća nemamo. Recimo, situacija je da mi za jedan od objekata kojim upravljamo plaćamo enormno visoku komunalnu naknadu lokalnoj jednici koja je doslovno čisti reket'', kaže Čupić.

Privatnici se boje da će, ako država ne bude imala za obećane povišice javnom sektoru, sve na kraju opet platiti oni povećanjem nekog nameta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene