Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Poljska i Mađarska bi, ako ustraju, premijeru Andreju Plenkoviću mogle pomrsiti velike planove. Stave li veto, nema novca, nema oporavka. A Banski dvori puno polažu na milijarde iz Bruxellesa. Premijer Plenković, koji je danas počeo braniti proračun, nada se dogovoru čelnika unije. Oporbu zanima postoji li plan B, ali su premijeru izvukli i što sve nije, a prema njima trebao je, financirati u 2021. godini.


Peti proračun. Iza nas je teška, a pred nama nepredvidiva godina. Oporavak Vlada temelji na novcu iz Bruxellesa. No tamo Poljaci i Mađari prijete vetom, ako se novac uvjetuje vladavinom prava.

Vezani članci Hrvoje Zekanović, Nikola Grmoja VIDEO Žestoka svađa u Saboru: "Imali ste glupana...", "Ako se ja zaletim prema vama, neće biti Pupovca da vas brani" Uvrede u Saboru - 2 Ima li kraja vrijeđanju u Saboru? Oporba se žali: "Nemamo isti tretman, vladajući dobiju opomenu, a nas se izbacuje"

''Ima li hrvatska plan B ako Poljska i Mađarska ustraju na vetu zbog čega će nam biti onemogućen pristup fondovima?'', pitao je u Saboru premijera predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

''Trenutno se traži pravni način kako da i on stupi na snagu, a to bi se postiglo dogovorom država članica'', odgovorio mu je premijer.

Ciljevi za iduću godinu

Pomoć gospodarstvu, pomoć najugroženijima i, opet i uvijek, održiv zdravstveni sustav - ciljevi su vlade 2021. godine.

Grbin je premijera pitao i je li proračun održiv za zdravstvo te može li jamčiti funkcioniranje sustava, na što mu je Plenković odgovorio: ''To je tema s kojom se bave sve Vlade, a i mi ćemo u idućoj godini''.

Ne vjeruju da će porezne reforme povećati potrošnju. ''Koji smo po redu po BDP-u u Europi, koji smo po potrošnji i zanima me koji smo po padu u COVID krizi'', pitao je premijera zastupnik Hrvoje Zekanović.

''Je li teško reći da smo zadnji ili predzadnji'', pitao je premijera nakon odgovora da će mu te informacije dati pismeno dati ministar financija.

''Nedostaje stavka za kaznu...''

Zastupnici su dva tjedna proučavali i otkrili čega u proračunu nema. ''Nedostaje stavka od 18 milijuna kuna, i to 3 milijuna kuna kazne, a 14 milijuna koje će HDZ trebati platiti za Fimi Mediju'', rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

Mostovci znaju kako se proračun može napuniti – od nezakonito stečene imovine. ''Svi znamo da vi nemate veze s HDZ-om, da nema predsjednik Sabora, da nema Bačić veze, i kada nemate veze promijenite zakon da možemo istraživati i to ne samo zadnjih 6 godina'', poručio je HDZ-u Mostovac Nikola Grmoja.

''Sve institucije imaju sve mehanizme da rade i istražuju nezakonito stečenu imovinu'', poručuje Grmoji Plenković.

A kad smo kod korupcije, na još jednu stavku proračuna ukazala je Sandra Benčić iz Možemo: ''Smatrate li da je adekvatan iznos od 14 i pol tisuća kuna koje ste predvidjeli za borbu suzbijanja korupcije?''.

Za promjenu proračuna zastupnici imaju nekoliko dana. Šanse su im male, ali mogu probati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju