Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zajedno na obilježavanju bajrama

Premijer o odnosu s Predsjednicom: "Bila je to jedna vrlo ugodna večera, fino smo razgovarali"

Premijer i Predsjednica na obilježavanju Ramazanskog bajrama (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Premijer i Predsjednica na obilježavanju Ramazanskog bajrama (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Premijer i Predsjednica na obilježavanju Ramazanskog bajrama (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Nagradom "Zlatni ključ" nagrađeni su najbolji hrvatski izvoznici u čak 18 kategorija, od malih izvoznika do najvećih. Izvoz je u 2017. godini rastao za 17%, no u prvom tromjeseječju ove godine rast izvoza je znatno usporio. Izvoznici tvrde da ono što im treba da bi bili još konkurentniji je radna snaga i porezno rasterećenje. Nagradu "Zlatni ključ" udruge Hrvatski izvoznici za najboljeg izvoznika 2017. godine u kategoriji velikih poduzeća dobila je Valamar Riviera, kod srednjih proizvođač fotonaponskih modula Solvis, a najbolji u kategoriji malih i mikro izvoznika je proizvođač peći i kotlova za pelete MCZ.

Ministar gospodarstva napomenuo je kako uvelike mogu pomoći i sredstva iz EU.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

"Brojke su nemilosrdne, izvoz kontinuirano nekoliko godina raste i privlačenjem EU sredstava kroz četiri nova programa, ministarstvo gospodorstva će se uključiti u subvenciju svega onoga što kao konkurentniji i konačni hrvatski proizvod može doći ne samo u zemlje naše regije nego i daleke destinacije", kazao je Darko Horvat, ministar gospodarstva:

Predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika (HIZ) Darinko Bago u uvodnom je govoru zaključio kako zabrinjava što Hrvatska najviše uvozi od svih zemalja EU.

"Izvozimo jeftine tone robe, a uvozimo skupe. Kontinuirano pada i broj zaposlenih kod izvoznika. Samo izvoz može biti generator rasta. Trebamo biti svjetski konkurentni. Sve se više uvozi iz Kine pa evo i Pelješki most će graditi Kinez", zaključio je Bago.

I Plenković na dodjeli

Dodjeli nagradi najboljim hrvatskim izvoznicima prisustvovao je premijer Andrej Plenković nakon koje je komentirao aktualnosti u državi.

Ustvrdio je kako na hrvatskom tržištu svi imaju jednake šanse. Upitan što se događa s nagodbom u Agrokoru, poručio je kako će se ona dogoditi u predviđenom roku.

„Očekujem da se u sljedećim danima postigne završni dogovor i da Trgovački sud odredi odredi ročište vjerovnika te da se nagodba potvrdi u zakonskom roku“, kazao je premijer.

O migrantskoj krizi

Osvrnuo se i na sve jaču migrantsku krizu u Europskoj uniji poručivši kako Hrvatska odgovorno štiti svoje granice.

„Problem nezakonitih migracija mora se rješavati na svom izvoru. Radimo na tome da ispunimo uvjete za Schengen“, rekao je.

Kad je riječ o povećanju cijena cestarina, premijer je kazao kako je to odluka u skladu s planom rješavanja dugova u cestarskom sektoru.

„Ta odluka je dugoročno dobra za održivo funkcioniranje HAC-a bez monetizacije“, rekao je premijer.

Plenković je kazao i kako se radi na poreznoj reformi, pri čemu smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za jedan postotni bod neće biti jedina mjera, nego dio mjera koje neće dovesti u ugrozu prihodnu stranu proračuna, a izrazio je i očekivanje da će Hrvatska do kraja ove godine postići stopu ugovorenih projekata koji se financiraju iz EU fondova od 60 posto.

"Ugodna večera i fini razgovor s Predsjednicom"

Upitan o odnosu s Predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i njenih kritika Vladi zbog neprovođenja demografskih mjera, premijer je odgovorio.

„Bila je to jedna vrlo ugodna večera i fino smo razgovarali. Mi svojim naporima moramo učiniti sve da ljudi koji žive tu budu zadovoljni i ostanu u Hrvatskoj te da onaj dio koji želi koristiti slobodu kretanja, to i čini“, rekao je.

Podsjetimo, premijer i Predsjednica jučer su prisustvovali svečanom završetku ramazanskog posta kojim muslimani dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Ramazanski bajram.

Na kraju je komentirao zahtjeve koalicijskih partnera za dodatnim rasterećenjem plaća te kazao kako nitko od njih nije postavio nikakav uvjet.

„Pokrenuli smo raspravu, druga faza porezne reforme. Bitno smo rasteretili plaće i to je generiralo veću potrošnju. Treba vidjeti što je realno, moramo pronaći pravi balans“, kazao je premijer.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene