Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Petnaesti dan štrajka

Pregovori u osječkoj Pivovari u pat poziciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već petnaesti dan štrajka se u Osječkoj pivovari. Pregovori uprave i štrajkaša su u pat poziciji, dok uprava tvrdi da je udovoljila svim zahtjevima štrajkaša, radnici inzistiraju na potpisivanju istovjetnog kolektivnog ugovora kakav su imali.

Naime, tvrde da predsjednik Uprave i većinski vlasnik želi situaciju u kojoj će samovoljno moći smanjivati plaće, te otpuštati. Prema novoj sistematizaciji, tvrde radnici, 90 od 230 uposlenih dobilo bi otkaze. Uprava tvrdi da brojka nije toliko velika, ali i da će svima koji odu omogućiti otpremnine. Apeliraju na prestanak štrajka, jer je u protekla dva tjedna tvrtka pretrpjela najmanje pet milijuna kuna gubitka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neizvjesna sudbina Osijek: Radnici pivovare štrajkaju, direktor prijeti otkazima Slika nije dostupna Zabranio pristup HUP-u Vlasnik Osječke pivovare u sukobu s radnicima

'On želi donošenjem svog kataloga radnih mjesta i pravilnika o radu, po kojem je već počeo isplaćivati plaću, sebi osigurati pravo da može bez bilo kakvog pitanja smanjivati plaću i otpuštati bilo kojeg radnika', kaže Darko Andrašek, predstavnik štrajkaškog odbora. 'Sve su dobili ali su gospoda htjeli upravljati firmom, to već graniči sa ludošću, ja bi bio jedino odgovoran da sam plaću, a sve ostalo da sindikat radi', tvrdi Ivan Komak, predsjednik Uprave Osječke pivovare.

Štrajkaši traže potpisivanje kolektivnog ugovora i odustajanje od nove sistematizacije radnih mjesta, od 230 radnika, 90 bi trebalo dobiti otkaze. Osječka pivovara poslovala je s dobitkom u prošloj godini, a plaće su do sad bile na vrijeme. No ipak, uznemirenost štrajkaša potezima uprave izvire iz puno dalje prošlosti jer radnici Pivovare sumnjaju da je Komak na nezakonit način došao do svog vlasničkog udjela. Traže da se to ispita, a u međuvremenu strahuju da mu je cilj uništiti tvrtku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene