Na Krku se beru masline, plodovi mitskog stabla, dara bogova još od starog Egipta i antičke Grčke.

Galerija


Maslina je simbol zdravlja, vjernosti, prijateljstva, odanosti. U kršćanstvu koje je civilizacijski odredilo Europu i zapadni svijet, ona je simbol čistoće i mira. Anđeo Gabrijel u prikazima navještaja Mariji često drži maslinovu grančicu, maslinovom granom narod je pozdravljao Krista na ulazu u Jeruzalem.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Neredi u SAD-u i Europi sve više podsjećaju na Maovu kulturalnu revoluciju, a za njih se ne može kriviti Trumpa Pregled tjedna Ivane Petrović "Često govorimo o erupciji ljubavi, mržnje ili gluposti. Kada se sve to pomiješa, dobije se kampanja za izbore 2020."

Od onda do danas, međutim, malo se slijedi poruka masline - njezine snage i odvažnosti, čvrste, otporne i dugovječne. Sastavni dio tog mozaika maslinove grane kao tek običaja koji se njeguje na cvjetnicu, i kroz izjave bez suštine i bez stvarnih djela - smo i mi.

Vukovar, krvava epopeja na kojoj je stvarana naša država,ostavljena u crnoj rupi međunarodne i domaće pravde. O nemaru države za procese vođene za Vukovar mogla bi do sutra ujutro. Od trenutka kad je del Ponte uz šutnju hrvatskih vlasti, veliku istragu svoje prethodnice i američkog tužitelja koja je vodila do krnjeg predsjedništva, političkog vodstva Srbije i vrha JNA-razmontirala na dvije manje izvevši pred sud nižu i srednju zapovjednu liniju.

Pa sve do deklarativne tjeralice za šefom KOS-a i danas djelujućim Vasiljevićem u času kad je revizijom haške presude de facto minimalnom kaznom - amnestiran njegov podređeni major KOS-a Šljivančanin - što je izazvalo uzbunu u javnosti.

Do toga da se nikad na Srbiju, čak ni kroz EU pregovore, nije pritiskalo da protokole vukovarske bolnice koji su ključ arhitekture rata, ali i jalovog mira u tom ranjenom gradu. Bez dvojbe u cijeloj priči oko prosvjeda, postojala je intencija instrumentalizacije za HDZ-ove unutarstranačke obračune, što za HDZ nije ništa novo, a to je svojim istupima zadnjih mjesec i pol spriječio gradonačelnik Penava.

Bilo je i pokušaja instrumentalizacije žrtve francuskog dragovoljca Nikoliea pritiscima na njegovu majku da podrži jednu političku opciju, ali sve to je propalo - ideje svih i iz HDZ-a i izvan njega - da bi preko Vukovara rušili Vladu.

S tim je propala i paranoja vladajuće koalicije začinjena prečesto izgovaranom riječi ''sankcija''. Prosvjed se održao u šutnji, čula se samo tišina kojom su odjekivala potresna svjedočanstva žrtava. Obični, mali ljudi iz cijele Hrvatske, koje vodi logično rasuđivanje i zdrava - a ne spletkama zatrovana pamet, u Vukovaru su prosvjed učinili dostojnim maslinove grane.

Više iz Pregleda tjedna možete pogledati u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr