Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali Trump ne zna poentirati

Neredi u SAD-u i Europi sve više podsjećaju na Maovu kulturalnu revoluciju, a za njih se ne može kriviti Trumpa

Tjedan iza nas obilježili su prosvjedi i neredi koji su uslijedili nakon smrti ubojstva Georgea Floyda, koji zbog rušenja spomenika sve više podsjećaju na Maovu kulturnu revoluciju. Vijesti iz Hrvatske, između ostalog, obilježio je Plenkovićev poziv na predsučeljavanje s Bernardićem, nakon čega se predkampanju refokusirala na ono što je od početka trebala biti.

Prije epidemije koronavirusa stopa nezaposlenosti afroameričkog i latinoameričkog stanovništva u SAD-u je rekordno pala, ali Donald Trump očito ne zna poentirati, već kao da je rođen za stvaranje sukoba. Međutim, kriviti Trampa i demonizirati ga za ubojstvo Georgea Floyda i nerede koji su uslijedili doista je smiješno. Ne treba ići daleko u prošlost i vidjeti da kad su u Obaminom mandatu gorili Ferguson i Baltimore, a Trump tada još nije bio ni na vidiku.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo Pregled tjedna - Ivana Petrović Ivana Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Prosvjedi su se proširili i na krizom pogođenu Europu pa sve, osobito rušenje spomenika, podsjeća na Maovu kulturalnu revoluciju. Kako nakon nereda i epidemija na red dolazi geopolitika, vidjet ćemo što je stvarni cilj. Nije Henry Kissinger bezveze pojam ljudskih prava izveo iz prostora civilnog društva i uveo u međunarodnu politiku.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je Davora Bernardića na predsučeljavanje i Bernardić je odbio kazavši da će se sučeliti u kampanji. Ta javna polemika ima i nešto pozitivnog, a to je da je predkampanju refokusirala na ono što ona je: utakmica između dviju najjačih stranki centra i trećih opcija koje se bore za što bolju poziciju u parlamentu. Do tog trenutaka predkampanja je sličila na utakmicu bivših HDZ-ovaca i ostalih priključenih Domovinskom pokretu i Mostu protiv Andreja Plenkovića osobno. HDZ kao takav ih očito ne brine.

HDZ je predstavio svoj predizborni program pod sloganom "Sigurna Hrvatska". Glavne točke programa su nova radna mjesta, podizanje minimalca i prosječne plaće, mirovina, socijalnih naknade, obrazovanje i zdravstvo, a nisu odustali ni od kupovine borbenih aviona. Ovaj program, kao i programi svih stranaka, ne govore što s Ovršnim zakonom i kako ga iz jedne duboko protuustavne i protuhumane forme korijenito promijeniti.

Bilo je u ovom tjednu još svega, ali za sve to bi trebale sve minute cijelog Dnevnika pa sve nije ni moguće dotaknuti. Posljednje riječi zato idu našoj rubrici Bolja Hrvatska. Deset godina ovaj Dnevnik kroz tu rubriku promiče izvrsnost i predstavlja nadarene mlade ljude. Mnogi su danas i poznati, a zbog njih Hrvatska ide dalje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene