Maškare su na Kvarneru preuzele vlast, počelo je peto godišnje doba, vrijeme prije korizme.

Galerija


Vrijeme u kojem svatko može biti što želi, vratiti se u doba u koje želi, pokazati svu svoju maštovitost u raskoši kostima.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović Uspjeh kampanje cijepljenja neće ovisiti o medijima nego o jasnoj komunikaciji struke, Stožera i Vlade Pregled tjedna Ivane Petrović Manite se sukoba po društvenim mrežama, ozbiljna znanost nema vremena za Facebook

Ima u maškarama i ponešto psihologije, pa se iz izbora maske, kostima i persone, da svašta iščitati. Poklade se uvijek bave i aktualnim trenutkom, u politici i društvu. S obzirom na razotkrivajući tjedan za nama, nekako bi bilo najprikladnije da maske budu tematske.

Sve s izrazom onih iz antičke tragedije, pa da cijelo vrijeme poklada svi budu poput Oresta, Ajanta ili Medeje. Jer prošli tjedan dno koje smo dotaknuli pokazalo se u punom sjaju.

Prvi aktualac nakon stanke

Na prvom aktualcu nakon stanke. I to ne zbog povišenih tonova, ili snažnih izraza poput veleizdaje - jer to je dio parlamentarizma. Već zbog toga jer se pokazalo da naši narodni zastupnici ne poznaju materiju o kojoj govore.

Grmoja je optužio ministricu vanjskih da promiče srpske interese jer Srbija otvara poglavlja a Hrvatska ne reagira.

Elem, Srbija katastrofalno stoji u pregovorima, otvorila je 10 poglavlja, a stroga mjerila za zatvaranje su sto svjetlosnih godina ispred te zemlje pregovaračice.

Ali oni bi abrakadabra blokirali Srbiju. To se u mašti nepoznavatelja tehnike pregovora, strogo i komplicirano strukturiranog srbijanskog pregovaračkog okvira - različitih stavova unutar Unije, zamišlja na način da hrvatski predstavnik dođe na Coreper i kaže: ''Mi blokiramo i svi iz 27 drugih kažu dobro''.

OMG. Umjesto konstruktivne kritike nestvaranja savezništava unutar zemalja članica, nekorištenja pravne norme, vrlo dobre presude u predmetu Hrvatske protiv Srbije za genocid, citiranja dijelova te presude koja Srbiju obvezuje a koji govore i o logorašima i o nestalima, mi gledamo nešto rekli bi Hercegovci ''niđe veze''.

Niđe veze zato jer Most i dio oporbe uopće ne zanimaju pregovori sa Srbijom, već se Srbija koristi kao sigurna tema koja jari narod u času kad se procjeni da su Plenković i Vlada poljuljani. Što je posve legitimno. Ali nije legitimno mlatiti na pamet bez minimuma poznavanja materije, i to još činiti u ime naroda.

Sve se vrtjelo oko Oreškovićeva povjerenstva, osmišljenog kao vatrogasna mjera. Kao pametan način kriznog komuniciranja a ne kao neko funkcionalno tijelo.

Slijedećeg dana Zekanović je bio još jači. S Ružom Tomašić je održao presicu. Uz čuđenje Ruži da je na to pristala, Zekanović nam je govorio o tome kako Srbija ima i Kosovo u pregovorima. Fakat breaking news nakon godina analiza na tu temu. Pa bi - kaže- trebala imati i odnose s Hrvatskom.

Moj Bože,ovo je neobjašnjivo jer bi zahtijevalo cijeli ovaj pregled za razjasniti acquis communautaire i način na koji je Kosovo provedeno kroz srbijanski okvir. Kao i to da odnosi sa zemljama članicama ne mogu biti u pregovaračkim okvirima potencijalnih članica.

Zastupnik Hrasta nije jedini. Često kritizira diplomaciju. Još nije naučio da diplomacija nije policy maker, već vještina koja provodi politiku Vlade i Predsjednika. Koja se kreira u Zagrebu, a ne po ambasadama.

Svi skupa tvrde da je ministrica vanjskih kao bivša konzultantica u Srbiji u sukobu interesa. Pa neka je prijave, neka se utvrdi. ali neka ne barataju materijom koju ne poznaju.

Premijerki May govore da je zombi, glupača...

Polemika s Grmojom je iznervirala premijera pa je u stanci nabusito krenuo prema njemau. Jer ga je nazvao anemični. I to je također nedopustivo ponašanje.

Premijer mora naučiti istrpjeti verbalne napade pred Saborom. Što bi tek rekla njegova kolegica May. Njoj zastupnici govore da je zombi, da je glupača i još štošta.

Ona bi trebala po tome već sto puta uzeti onaj kraljičin buzdovan sa stola i početi ga bacati po parlamentu. I onda zucker kommt zuletzt - Josip Đakić, poznat po manirima akademika kaže Gramoji da ''odje***''

Neka Đakić pusti Grmoju na miru. Premijer je veliki dečko i zna se sam braniti, a Đakić ima doma koga odgajati. Očito je puno propustio.

Živce je na istoj sjednici izgubio i ministar Krstičević. Nakon što su mu Vidović i Maras infantilno donijeli u Sabor papirnati avion i neku maketu od legica. Misleći da će ispasti fora. I ispali su fora s tom nemaštovitom gluposti samo zato jer se ministar nije znao kontrolirati.

Vlada teško podnosi propast posla s Izraelom. A nikako da objasni detalje. Iako je nakon što su Ameri pustili dio mailova u medije posve jasno da je riječ o onome što tvrdimo od početka - o laganom discipliniranju Hrvatske.

A Tel Aviv će uvijek poslušati Washington. Nije teško prognozirati da ćemo avione na kraju kupiti od Amerikanaca, uz određena partnerska jamstva. Prije svega oko LNG-a Krk, pa potom i oko uspravnice Baltik Jadran i tako dalje.

Miješaju se karte na Balkanu

Ne spominje slučajno resorni ministar ovih dana plutajući LNG te konstatira da nije sve u profitu. Jer karte na Balkanu se miješaju dinamikom stvaranja novog svjetskog poretka.

Putin je bio u Srbiji. Koju kontrolira kroz monopol u naftnoj industriji Srbije te kroz pravoslavnu crkvu i zatezanje oko sporazuma s Kosovom. Bazično Putin Vučiću ne vjeruje koliko god to izgleda suprotno.

U Moskvu se vratio bez odgovora o statusu osoblja u ruskom humanitarnom centru u Nišu za kojeg je pitanje je li baš humanitarni. Putin traži da im status bude diplomatski.

Predsjednica je bila kod Erdogana. Turska i ruska politika, saveznice u Siriji, mogle bi potencijalno u nesuglasje ući u BiH zbog dvaju različitih koncepata. Astana proces bit će, u tom smislu, test njihovih sposobnosti za dogovorom.

Opet tenzije u ranjenom gradu heroju. Okidač je bio video kojeg je gradonačelnik Penava stavio na službeni web grada, a koji kazuje kako se maloljetni Srbi srednjoškolci ne dižu na hrvatsku himnu.

Nedugo potom potukli su se maloljetni Hrvat i Srbin. Policija kaže da je riječ o navijačkim strastima pubertetlija, a Pupovac da je riječ o mržnji Hrvata prema Srbinu.

Zastupnica srpske manjine Jeckov za sve okrivljuje kako je rekla Penavinu politiku. Dajte najte. Polako. Sjećam se vremena potpisivanja Erdutskog sporazuma kad su ambasador Galbraith i ministrica Vokić izrekom bili protiv odvojenih škola i vrtića. I pojašnjavali kamo to vodi.

A Srbi na tome inzistirali. Danas neki sabornici spominju talijanske škole u Istri. To uopće nije za usporedbu. Te škole uporene su u tradiciji i drukčijim specifičnostima i postojale su i u bivšoj državi.

Kao što primjerice postoje hrvatske škole u Mađarskoj. Ali hrvatska i srpska djeca, u Hrvatskoj se nikad nisu obrazovala segregirano. I vrijeme je da se s tim prekine. Politike, opsjene, interesi i tajni planovi nemaju pravo određivati njihovu budućnost.

Joj koji težak tjedan. Isprazan i težak. Zato za kraj idemo u vinograd - mjesto snažne simbolike. Uz blagdan svetoga Vinka vinogradari su prvi put u godini zarezali svoje trsove. Da godina bude rodna, plodna i berićetna. Živjeli!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr