Monografija "Most Pelješac" autora novinara "Jutarnjeg lista" Krešimira Žabeca, koja govori o gradnji mosta koji je prometno povezao južnu Dalmaciju s ostalim dijelovima Hrvatske, predstavljena je u utorak uoči njegova otvorenja.


Na predstavljanju u palači Sponza u Dubrovniku sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o najvećem infrastrukturnom objektu izgrađenom u Hrvatskoj posljednjih godina i projektu u čijoj su realizaciji mnogi dali velik doprinos.

Vezani članci Spajanje Pelješkog mosta - 2 Poskupljuje li Pelješki most zbog rasta cijena građevinskog materijala? Oglasio se ministar Oleg Butković Butković o Pelješkom mostu i kad ćemo se njime moći voziti: "U lipnju sljedeće godine, prije turističke sezone, otvorit ćemo i most i pristupnu točku"

"Pokazali smo odlučnost i vjerovali smo u ostvarenje jer smo imali sve potrebne alate, znanje i moderni suverenizam, osnaženi međunarodni položaj i viziju onoga što radimo", istaknuo je Plenković i dodao kako je osigurano sufinanciranje Europske komisije u visini od 357 milijuna eura iako je BiH problematizirala projekt, zbog čega smo morali biti još ustrajniji.

Plenković: Pelješki most ostavljamo u nasljeđe

Spomenuo je, kako je rekao, "grozne prijetnje" visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu koje pokazuju da je izgradnja mosta bila nužnost.

Most je fenomenalan projekt za Hrvatsku, koja konačno ima cjelovito povezan državni teritorij, Europsku uniju, schengenski prostor u godini kada je dogovoren ulazak Republike Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor, ostvaren najviši kreditni rejting ikad, otvoreni pregovori oko ulaska u OECD, istaknuo je premijer Plenković.

Pelješki most ostavljamo u naslijeđe, veselimo se, poručio je i zahvalio izvođačima radova, projektantima i svima koji su pridonijeli realizaciji tog projekta i objavljivanju monografije.

Uz most, tu je i 32 kilometra brzih cesta

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je u realizaciji projekta bilo mnogo delikatnih situacija, primjerice zahtjeva da se poveća visina mosta iznad mora i proširi plovni puta ispod njega, što je rezultirao povećanjem troškova, tako da se zabrinuo da Europska unija to neće željeti sufinancirati.

"No, uspjeli smo uz snažnu argumentaciju i političku podršku ići dalje, pokazali smo EU i svijetu da možemo realizirati velike projekte i povlačiti EU sredstva", poručio je.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako županija, osim Pelješkog mosta, dobiva i 32 kilometra brzih cesta, što je najvažniji korak u povezivanju, te je najavio nastavak drugih prometnih projekata. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Pelješki most nije samo infrastrukturni objekt, nego mnogo više od toga jer će donijeti prosperitet.

"Mostovi su odraz tehnološkog razvoja zemlje"

Glavni projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher rekao je kako mostovi imaju posebno mjesto u graditeljstvu jer premošćuju rijeke, mora i kanjone i odraz su tehnološkog razvoja zemlje i društva. Dodao je da monografija opisuje ideju spajanja južne Dalmacije.

Revijalna utrka neretvanskih lađa ispod Pelješkog mosta - 1 MUP uputio važnu obavijest svima koji šeću mostom. Stigle i prve kritike: "Zašto otvaramo most kojemu nedostaje..."

Andrej Plenković Premijer Plenković o Pelješkom mostu: "Ovaj most nije luksuz, on je naša nužnost"

Autor monografije Krešimir Žabec rekao je kako nije imao ambiciju napisati stručnu knjigu te da su, osim Pelješkog mosta, važne i prometnice s infrastrukturnim objektima koje ga povezuju. Urednik Ivica Buljan napomenuo kako je monografija na 348 stranica podijeljena na politički, estetski i graditeljski dio te da govori o tome kako se gradio most i o ljepotama Pelješca.

Monografiju "Most Pelješac" u hrvatsko-engleskom izdanju objavila je Hanza medija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju