Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan velike proslave

Premijer Plenković o Pelješkom mostu: "Ovaj most nije luksuz, on je naša nužnost"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dan provodi u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prije nego što se uputi na svečanost otvorenja Pelješkog mosta, premijer Andrej Plenković sudjelovao je na predstavljanju monografije "Pelješki most" u Palači Sponza na dubrovačkom Stradunu.

"Na ovako lijep način dokumentiran je i zabilježen tijek gradnje Pelješkog mosta, jednog od naših najznačajnijih projekata", rekao je premijer na predstavljanju monografije. 

"Sedamdesetih godina nastala je serija 'Malo misto', u kojoj ima jedna zanimljiva rečenica 'Tko je više da'", kazao je Plenković i naglasio kako je tijekom godina bilo jako puno onih koji su pridonijeli ideji i njezinoj realizaciji te izgradnji mosta.

"Svatko je tu nešto dao", rekao je i prisjetio se odluke njegove Vlade kada su svi jednoglasno rekli: "Nema šanse da mi ovo ne izgradimo."

"Na sjednici Vlade 2017. godine smo potpisali financiranje", prisjetio se Plenković početaka i zahvalio tadašnjim suradnicima i članovima Vlade. 

"Ovaj most nije luksuz, on je naša nužnost", naglasio je prisjećajući se svih prepreka s kojima su se tada susretali na međunarodnim razinama, a posebno u odnosu s BiH. No, suočili su se s problemom i odlučili argumentirati svoje stajalište. "U dva, tri tjedna napravili smo dokument pod nazivom 'Road Connection to South Dalmatia'. Na 13 stranica napisali smo sve što je bitno. Danima smo sjedili do ponoći, do jedan, dva sata, koliko god je trebalo i šutjeli o tome", prisjetio se Plenković koji je zatim napisao pismo Jean-Claude Junckeru te prvi puta otkrio kako mu je Juncker tada odgovorio riječima "OK, 357 milijuna eura je tu".

"Nikad ništa ne ide 'kao po loju'", naglasio je premijer. "Ovaj projekt je oličenje onoga što je Hrvatska danas u odnosu na ono što je nekada htjela biti".

"Ovo je most povezivanja, most prijateljstva, a za nas je posebno bitan i u smislu Schengena jer je ovaj dio Hrvatske sada integriran u naš teritorij", naglasio je Plenković.

"Moramo biti sretni da smo ovo doživjeli, ali i zahvaliti svima koji su u ovome sudjelovali", kazao je i dodao: "Zato nije važno 'tko je više da'".

"Uživajmo danas, ovo je prekrasan dan za Hrvatsku", rekao je na kraju premijer.    

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna svečano otvorenje Pogledajte što strani mediji pišu o otvaranju Pelješkog mosta: "Dodatno će izolirati BiH..."

Pročitajte i ovo Izgradnja Pelješkog mosta - 11 KRONOLOGIJA GRADNJE Kako se gradio Pelješki most: Skupljali su se politički bodovi, mijenjali rokovi, a izmijenilo se i šest Vlada i pet premijera

U monografiji "Most Pelješac" prikazani su svi najvažniji detalji o projektu Pelješac od 1994. do 2022. godine, od ideje do realizacije kroz političke događaje i kronologiju gradnje mosta i pristupnih cesta, kao jednog od najzahtjevnijih projekata u hrvatskoj povijesti.

Uz premijera su na svečanosti i potpredsjednici Vlade i ministri Oleg Butković i Tomo Medved te ministar Goran Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i drugi uzvanici. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene