Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorenje Pelješkog mosta

MUP uputio važnu obavijest svima koji šeću mostom. Stigle i prve kritike: "Zašto otvaramo most kojemu nedostaje..."

Aktualno Galerija Utrka na Pelješkom mostu Utrka na Pelješkom mostu Foto: DNEVNIK.hr Utrka na Pelješkom mostu Utrka na Pelješkom mostu Foto: DNEVNIK.hr +0 Otvaranje Pelješkog mosta Galerija 1/3 >>
Ceremoniju otvaranja Pelješkog mosta od jutra do mraka prati jak reporterski sastav Nove TV, koji donosi detalje u svim informativnim emisijama. Uz Paulu Klaić Saulačić i Marija Juriča, koji su na terenu pratili sve faze izgradnje mosta, sa svečanosti će se u Dnevniku Nove TV i Vijestima javljati i Mislav Bago, Sabina Tandara Knezović, Hrvoje Krešić, Ivan Čorkalo i Sanja Jurišić. Reporteri Dnevnika Nove TV ugostit će brojne goste iz političkog i javnog života, ali i građane, koji su ovaj povijesni dan čekali desetljećima.

 

  • Svečana ceremonija otvorenja Pelješkog mosta počinje u 20 sati
  • Reporteri Dnevnika Nove TV prate svečanost otvaranja Pelješkog mosta od jutra do mraka
  • Europska komisija u lipnju 2017. odobrila je Hrvatskoj 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za izgradnju mosta kojim se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezuju s ostatkom Hrvatske
  • Most ima 13 raspona, a pet glavnih je duljine 285 metara. Postavljen je na šest armiranobetonskih pilona visine 33 metra. Ima dvije vozne i dvije zaustavne trake, koje služe za održavanje mosta

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

15:00 Ministar zdravstva Vili Beroš na društvenim je mrežama poručio kako je otvorenje Pelješkog mosta dobro i za pacijente koji gravitiraju dubrovačkoj i splitskoj bolnici.

"Pelješkim mostom spajamo Hrvatsku i premošćujemo sve što nas dijeli, na svim razinama, uključujući i hrvatski zdravsteni sustav. Novim mostom dodatno spajamo pacijente koji gravitiraju prema Općoj bolnici Dubrovnik i KBC-u Split pružajući im još bržu zdravstvenu skrb i bolje ishode liječenja", poručio je na Twitteru.

14:52 "Otvaranje Pelješkog mosta konačno spaja hrvatski teritoriji u jednu cjelinu. Osim što je to naš jasan strateški cilj, ujedno je i cilj EU", kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović. Važnost tog mosta, kako je istaknuo, vidi se i u činjenici da su njegovu izgradnju podržale SAD, dominantno financirala EU, izgradila kineska poduzeća uz nadzornu kontrolu hrvatskih institucija i stručnjaka.

"Evidentno je kako će Pelješki most dodatno osnažiti ekonomske potencijale RH, a naglašeno povećati konkurentnost gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije, učiniti Pelješac, Korčulu, Mljet i Lastovo kao i Dubrovnik pristupačnijima", kazao je Burilović, navodeći kako će gužve na graničnim prijelazima s BiH biti manje, a prometna povezanost i protočnost veća.

Puštanjem u promet Pelješkog mosta i prometnom približavanju krajnjem jugu zemlje Hrvatska polako zaokružuje mrežu suvremenih prometnica, rekao je Burilović navodeći kako je Hrvatska od prometno izolirane zemlje s manje od 300 kilometara autocesta prije tridesetak godina danas s više od 1300 kilometara autocesta i brzih cesta četvrta najbolja zemlja u EU po broju kilometara na milijun stanovnika.

Otvaranje Pelješkog mosta jedan je u nizu pozitivnih trenutaka ove godine za Hrvatsku, ocijenio je Burilović.

Mup građanima uputio važnu obavijest

13:57 Iz MUP-a poručuju da pješaci mogu prošetati do prvog pilona sve do 16 sati. Ceremonija otvorenja mosta, navode, prolazi bez problema.

"Pelješki most otvoren je do 16 sati za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona. Sa sigurnosnog aspekta sve se odvija u najboljem redu. Na okolnim prometnicama promet je lagano pojačan. Pozivamo građane na pridržavanje uputa policajaca na terenu", napisali su na Twitteru.

13:46 Brojni građani čekali su u redu ispred HNB-a kako bi nabavili prigodnu kovanicu od 25 kuna izdanu povodom otvorenja Pelješkog mosta. Više o tome pročitajte OVDJE.

Filipović: "Lakše poslovanje na jugu naše zemlje"

13:23 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović napisao je na Twitteru da je današnji dan važan za sve hrvatske generacije.

"Koristi povezanosti reflektirat će se i na naše gospodarstvo. Pelješki most omogućit će lakše poslovanje na jugu naše zemlje. Logistika će biti jednostavnija, transport brži, a kamioni na granicama odlaze u povijest", napisao je na Twitteru.

13:20 Europska komisija pozdravlja službeno otvaranje jednog od najvećih projekata u EU-u i najvećeg u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Unije, priopćeno je iz EK-a u utorak.

Most je financiran sredstvima kohezijske politike, a EU je u projektu sudjelovao s 357 milijuna eura, podsjeća se u priopćenju. Komisija je u lipnju 2017. na temelju studije izvedivosti odobrila sredstva za njegovu gradnju. Više o tome pročitajte OVDJE.

12:55 Otvorenje Pelješkog mosta na Twitteru je komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Danas se prisjećamo neopisivog junaštva branitelja Struge Banske. Danas otvaramo za promet Pelješki most. Projekti poput ovog kojim je spojen hrvatski teritorij upotpunjuju smisao borbe hrvatskih branitelja. Bez njihove žrtve ne bi bilo neovisne države, niti bi svjedočili ovom generacijskom projektu. Dan ispunjen ponosom i zahvalnošću", napisao je.

Revijalna utrka lađara

14:39 Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič je na Pelješkom mostu. Kaže kako ljudima ne smeta niti vrućina jer su dugo čekali otvorenje mosta.

Program je jutros počeo plotunima trombunjera, nastavilo se s utrkom, a u jednom trenu se zaplesao i linđo. "Most još uvijek nije otvoren za sve automobile. To će se dogoditi večeras nakon svečane ceremonije i vatrometa", izvjestio je Jurič.

14:20 Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić je na Pelješkom mostu u Komarni. Kako je javila, - tamo nema gužvi, a ekstremno je vruće i teško se može naći zaklon od sunca.

"Svi znaju da će na otvorenje doći velik broj ljudi, ali iz organizacije ipak apeliraju da građani program prate kod kuće kako ne bi došlo do zastoja i većih gužvi", javila je Klaić Saulačić.

12:42 Brojni lađari sudjeluju u revijalnoj utrci ispod Pelješkog mosta.

12:27 Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na predstavljanju monografije "Pelješki most" u Palači Sponza na dubrovačkom Stradunu. U prigodnom govoru se zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji i današnjem otvorenju Pelješkog mosta.

"Odlučili smo izgraditi most i ja sam rekao da nema šanse da to ne bude u našem mandatu. I to sam rekao na sjednici Vlade 2017. godine, kada još nije bilo ni potpisano sufinanciranje. Onda je BiH počeo problematizirati projekt. Vidio sam da moramo biti ustrajniji u svojem naumu i shvatio da je most nužan, a ne luksuz", rekao je.

"Moramo biti sretni da smo ovo doživjeli, ali i zahvaliti svima koji su u ovome sudjelovali. Zato nije važno 'tko je više da'", dodao je. Njegovu izjavu možete pročitati OVDJE.

11:50 U 12 sati počinje maraton lađa. U revijalnoj utrci sudjeluju brojne ekipe.

11:47 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako današnje otvaranje Pelješkog mosta daje nadu u gradnju novih mostova, luka i pruga.

"To nam daje nadu da ne završava sve s Pelješkim mostom, nego otvaramo novu stranicu i nastavljamo još snažnije ulagati ne samo u prometnu nego u čitavu infrastrukturu u Hrvatskoj", rekao je Butković i dodao kako bi se uz pomoć europskih fondova i Nacionalnog programa oporavka mogao nastaviti veliki investicijski ciklus.

Stižu prve kritike

11:43 SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković na društvenim mrežama je kritizirao otvorenje Pelješkog mosta.

"Nitko me spori da je Pelješki most velika stvar za Hrvatsku iz već puno puta spominjanog razloga kao i nacionalni projekt više Vlada. Ne želeći kvariti svečarsko raspoloženje, ne mogu se ne zapitati dvije, po meni jako bitne stvari. Zašto otvaramo most kojemu još nedostaje 7 kilometara ceste - sav promet s mosta prolazit će kroz Ston. Zašto smo odlučili potrošiti nemalu svotu novca na ceremoniju otvaranja? Ne bi li neka skromnija ceremonija bila primjerenija ovim nesigurnim vremenima? Što vi mislite?" napisao je Hajduković na Twitteru.

11:33 Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u Dubrovniku je kazao da je otvorenje Pelješkog mosta najvažniji korak u povezivanju juga Hrvatske. "U daljnje projekte idemo s Vladom", dodao je.

Od ponoći preko mosta kreću prva vozila

11:19 Od ponoći će krenuti prva vozila Pelješkim mostom. Dok se ne dovrše pristupne ceste, preko mosta neće moći kamioni i teretna vozila koja prevoze opasne terete jer će promet ići preko Stona. Preko Neuma prometovat će i sva teretna vozila teža od 7,5 tona. Dovršetak cijelog projekta trebao bi biti do kraja ove godine.

Ograničenje brzine bit će 90 km/h, a s obzirom na to da most ima dvije trake za promet i dvije zaustavne trake - vozit će se lijevom prometnom trakom.

U gradnji je primijenjena moderna tehnologija kako bi Pelješki most ostao netaknut i u slučaju jačih potresa. Modernizirana i usavršena metoda izgradnje zidova slaganjem slojeva tla ojačanog u ovom slučaju tzv. geosintetskim mrežama koristila se kao potporna konstrukcija. Prosječna visina novoizgrađenih na mostu je 17, a najviša 25 metara.

Prvi pješaci krenuli u šetnju mostom

10:42 Prvi pješaci prošetali su Pelješkim mostom. Iako je velika vrućina, mnogi zainteresirani nisu odoljeli jedinstvenoj prilici da prošetaju mostom koji će od ponoći biti rezerviran samo za promet vozila.

10:26 Pelješki most, uz prometnu funkcionalnost povezivanja s jugom Hrvatske, postaje i nova turistička atrakcija, o čemu već strani mediji rade priloge, a bit će i dio turističke promocije zemlje te se očekuje da dodatno potakne turističku potražnju za jugom, ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Više o tome pročitajte OVDJE.

Utrka na Pelješkom mostu Otvaranje Pelješkog mosta (Foto: DNEVNIK.hr)

10:18 Ministarstvo branitelja povodom otvorenja Pelješkog mosta priopćilo je kako taj most spaja Hrvatsku.

"Pelješki most spaja Hrvatsku ne samo teritorijalno nego i na simboličkoj razini, događaj je to koji nas ujedinjuje i poziva na zajedništvo, isto ono koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu. Stoga proslavimo i ovaj podvig, u mislima na sve koji nisu dočekali ovaj dan, a kojima je smo vječno zahvalni za našu slobodu i neovisnost.

Spajanje sjevera i juga Hrvatske generacijski je projekt, a svečanost otvorenja Pelješkog mosta povijesni događaj u kojem sudjeluju hrvatski branitelji iz svih krajeva naše domovine. Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, među uzvanicima su predstavnici svih gardijskih brigada, specijalne policije iz Domovinskog rata, pričuvnih postrojbi Zbora narodne garde i drugih postrojbi Hrvatske vojske, hrvatskih ratnih vojnih invalida i logoraša srpskih koncentracijskih logora, uključujući predstavnike dubrovačkih branitelja", navode.

"Tim povodom su varaždinski branitelji prepješačili tisuću kilometara od Vukovarskog vodotornja do Pelješkog mosta, kako bi i tim simboličnim činom dali potporu povezivanju svih krajeva naše domovine. Kao što je i najavljeno, u sklopu svečanog programa sudjelovat će i branitelji iz više motoklubova, a programu s obje strane mosta bit će nazočni predstavnici ratnih postrojbi i braniteljsko-stradalniče populacije iz cijele Hrvatske.

Pozvani su i svi koji mogu i žele nazočiti tom povijesnom događaju da se pridruže mještanima kako bi zajedno proslavili otvorenje Pelješkog mosta, kojega ne bi bilo da nije bilo doprinosa i žrtve hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju naše domovine. Prisjećajući se svih naših pobjeda u Domovinskom ratu uoči nadolazećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ponosni smo što možemo zajedno slaviti i uspješan dovršetak ovog projekta kojim je Hrvatska napokon povezana", dodaju u priopćenju.

9:52 U 10 sati Pelješki most otvara se za pješake. S obje strane mosta tada će zainteresirani moći pješke proći do prvih pilona mosta.

9:37 Glavni projektant mosta je slovenski inženjer građevine Marjan Pipenbaher, a inspiraciju je dobio na samoj lokaciji u zoru. Više o tome pročitajte OVDJE.

Održana utrka Du Motion

9:21 250 trkača svih generacija otrčalo je od strane Brijeste do polovice mosta i natrag, rutu dugu pet kilometara u utrci Du Motion. Ulazak trkača u cilj snimio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Najbrža trkačica je Lukrecija Krstičević, a najbrži trkač Leo Zlokić.

9:11 Strane agencije i mediji pišu o otvorenju Pelješkog mosta i što on znači za područje na kojem je izgrađen. Više o tome možete pročitati OVDJE.

9:05 U ponedjeljak navečer održana je generalna proba otvorenja Pelješkog mosta. Kako je to izgledalo, pogledajte u videosnimci.

8:59 Počela je utrka 250 trkača svih generacija. Krenuli su od strane Brijeste i trče do sredine Pelješkog mosta, zatim se okreću i vraćaju natrag, a prijeći će oko pet kilometara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUDJELOVALO ŠEST VLADA VIDEO Od prve lopate do zadnjeg poteza kistom: Pogledajte kako se gradio hrvatski ponos kojim je spojen jug zemlje

Radno vrijeme u dubrovačkoj bolnici do 13 sati

8:58 Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić donio je odluku prema kojoj je preporučeno radno vrijeme bolnice povodom otvorenja Pelješkog mosta do 13 sati. Više o tome pročitajte OVDJE.

8:41 Budnicom više lokalnih orkestara, limenom glazbom i nastupom mažoretkinja u Brijesti je počeo svečani program. Nastavit će se utrkom trkača. Lađari će se utrkivati ispod mosta. 

8:32 Vatrogasci HAC-a objavili su fotografije svoje ekipe na Pelješkom mostu. Pogledajte ih OVDJE.

8:15 Branitelji koji su došli iz Vukovara prvi su prošli preko Pelješkog mosta. Građanima će pristup mostu biti omogućen oko 10 sati.

Ispucani plotuni

8:00 Ispucani su plotuni kojima je najavljena velika svečanost otvorenja Pelješkog mosta, koja će trajati cijeli dan.

7:50 Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom, koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 ne vide ništa sporno Dubrovačka bolnica danas radi do 13 sati: "Velik je interes zaposlenika za odlazak na otvaranje Pelješkog mosta"

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut će se teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina, kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

5:30 Kako se gradio Pelješki most, pogledajte OVDJE. 

Bogat program od jutarnjih sati

5:00 Povodom svečanosti otvorenja Pelješkog mosta za građane je predviđen bogat glazbeni, kulturno-umjetnički i sportski program, koji će započeti u 8 sati prigodnim izvođenjem budnice na samom Mostu.

Program će se nastaviti utrkom DU MOTION s početkom u 9 sati, nakon čega od 10 sati slijede nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društva.

Također, tijekom cijelog dana posjetitelji će imati priliku upoznati se s bogatom kulturno-umjetničkom baštinom i običajima gradova i općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Pristup odmorištu Brijesta odvijat će se isključivo preko prometnog čvora Brijesta te će za posjetitelje biti osiguran određen broj parkirnih mjesta.

Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona. Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom mini-busovima od 10 do 16 sati (polazak s parkirališnog prostora iz turističkog naselja Klek).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NJEGOVO ŽIVOTNO DJELO Otac Pelješkog mosta otkrio što je bio najveći izazov prilikom njegova stvaranja

U 20:15 počinje centralna svečanost na odmorištu Komarna, dok će svi zainteresirani građani prijenos svečanosti otvorenja Pelješkog mosta moći pratiti putem videozida na odmorištu Brijesta. Pozivaju se građani da svojim dolaskom uveličaju svečani trenutak otvorenja Pelješkog mosta te budu dio ovog povijesnog događaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene