Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TVRDA KOHABITACIJA

Milanović prozvao Plenkovića da ''olajava'' hrvatske zastupnike po stranim medijima: ''To je dno dna. Za dublje treba posebna oprema"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u Vukovaru odgovarao na pitanja novinara. Pritom je komentirao intervju premijera Andreja Plenkovića za francuski medij, rast cijena u Hrvatskoj i rat u Ukrajini.

U spomen na stradale u Domovinskom ratu, predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u polaganju vijenca i paljenju svijeća kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Nakon toga, Milanović je sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a, gdje je održao i govor.

Stao je potom pred kamere medija i odgovarao na pitanja novinara. Na početku je komentirao odbijanje predstavnika SDSS-a da dođu na obilježavanje obljetnice reintegracije.

"Mislim da su trebali doći, iako znam da nije jednostavno. Ovo je bio sukob dvije strane, a sada je mir i stvari ipak idu nekako naprijed. Znam da ne mogu imati stav poput moga, ali to ni ne očekujem", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Mjesto avionske nesreće u Pokhari NADE JE SVE MANJE VIDEO Avion sa 72 osobe smrskao se na komadiće: Traje akcija spašavanja, poginulo je najmanje 68 osoba

Predsjednik je zatim komentirao intervju premijera Andreja Plenkovića za francuski medij te se dotakao i njegovih izjava o pitanju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"Pljuješ hrvatske zastupnike i hrvatske građane u francuskim medijima", rekao je te dodao: "Nemoj nikada olajavati demokratske zastupnike svojih građana i svoje građane u stranim medijima. To je minimum bontona."

Pročitajte i ovo Eksplozija plina u stanu na Trešnjevci VATROGASCI I POLICIJA NA TERENU Žena teško ozlijeđena u eksploziji plina u stanu u Zagrebu: Izbijeni su vrata i prozori, stradao je i automobil ispred kuće

Također je istaknuo da odluka o obuci ukrajinskih vojnika ili bilo kakvom upletanju u rat treba biti izbor Hrvatske, koja to ne bi trebala činiti samo zato što joj to nameću veće sile.

"Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan", rekao je Milanović. 

"Plan ne može biti maknuti Vladimira Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi?", dodao je.

Milanović o zaokruživanju cijena

Predsjednik je upitan i o zaokruživanju, odnosno povećanju cijena nakon uvođenja eura.

"Cijene su već mjesecima istaknute u eurima i kunama. Mi ne živimo u Sovjetskom Savezu. Očekivao bih da to netko kaže Vladi. Kupac je taj koji ima najveću moć. On treba reći: 'Podcjenjuješ me, podcjenjuješ moju pamet i idem kod nekog drugog.'", rekao je.

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi NESREĆA U PULI HŽ o naletu vlaka na kombi: Dogodio se kvar, vlak je zaustavljen, a onda je došlo do samopokretanja

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 GODINA OD MIRNE REINTEGRACIJE Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

Osim toga, predsjednik je komentirao i uhićenje hrvatskih građana u Zambiji.

"Oni se meni ne čine kao neki opaki likovi. Nadam se da će se izvući, ali mislim da su tražili nevolje", rekao je.

"Ne može država sve napraviti. Sami su putovali, sami kupovali karte, plaćali aranžman, a to je aranžman. Najviše što država može napraviti je da ljudima kaže da tri puta razmisle prije nego što se upuštaju u tako nešto", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene