Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Hrvoja Krešića

Obuka ukrajinskih vojnika: Kako bi Hrvatska trebala pomoći i koja je zemlja podnijela najveći teret

Aktualno Galerija Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 7 Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 7 Foto: DNEVNIK.hr Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 6 Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 6 Foto: DNEVNIK.hr Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 2 Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 3 Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 5 Galerija 1/7 >>
Kako Europska unija planira pomoći Ukrajini, koje će države članice obučavati ukrajinske vojnike na svome tlu, a koje neće? Ta pitanja, kao i što o tome misle građani Republike Hrvatske, objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Prije mjesec dana ministri vanjskih poslova Europske unije, među njima i Gordan Grlić Radman, donijeli su odluku o osnivanju Misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Njezin je cilj pomoći Ukrajini u obrani od ruske agresije na tri načina: osnaživanjem vojnog vodstva, treniranjem ukrajinskih vojnika te njihovim opremanjem.

Misija će trajati dvije godine, kroz nju će proći 15.000 ukrajinskih vojnika, što će koštati oko 100 milijuna eura. Najveći teret podnijet će Poljska, u kojoj će se obučavati najviše ukrajinskih vojnika te će u njoj biti jedan od zajedničkih zapovjednih centara za časnike iz članica EU-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeđao moralne osjećaje Oglasio se muškarac koji je prijavljen zbog jugoslavenske zastave: "Ja već 20 godina trpim ustaška obilježja"

Pročitajte i ovo Branko Bačić RASPRAVA U SABORU Benčić Banožiću: "Kako tumačite da je premijeru svejedno, a traži dvotrećinsku većinu?"

Španjolska je s obukom već počela te će godišnje kroz nju proći do 2400 ukrajinskih vojnika, malo više nego Francuskoj, koja bi trebala obučavati oko 2000 Ukrajinaca. U Njemačkoj će se obučavati do 5000 ukrajinskih vojnika.

No nisu sve države članice EU-a spremne na svom tlu obučavati ukrajinske vojnike: 13 je onih čije vlade su izrazile spremnost, poput Hrvatske, a 14 onih koje to ili jasno ne žele, poput Slovenije, ili dvoje o tome, pa bi broj mogao i rasti.

Što Hrvati misle obuci vojnika?

Hrvatska bi trebala poslati do 80 časnika Oružanih snaga u druge države članice kako bi sudjelovali u zapovjedništvu misije te u obuci ukrajinske pješadije. Istovremeno bi Hrvatska na obuku na svom teritoriju primila do 100 ukrajinskih vojnika, uglavnom vođa manjih jedinica, instruktora, borbenih spasilaca te pripadnika inženjerije i saniteta.

Što o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj misle građani, Dnevnik Nove TV ispitao je prije dva tjedna: trećina to podržava, gotovo 60 posto njih se protivi, a desetak posto ispitanih nema stav o tome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

Pročitajte i ovo London, ilustracija Čarobnjačke sekte "Kontroverzni" rezultati britanskog popisa stanovništva: Sve su brojniji pripadnici čarobnjačkih religija, 1230 posto više ljudi slijedi šamanizam

Zanimljivo je vidjeti stavove po političkim preferencijama: čak ni među biračima HDZ-a podrška takvom potezu Vlade ne prelazi 50 posto. Gotovo tri četvrtine birača SDP-a su protiv, a tome se protive i simpatizeri ostalih stranaka oporbe.

No valja istaknuti još jednu stvar: ako bi ukrajinski vojnici zaista i došli na obuku u Hrvatsku, to ne bi bio nikakav presedan. Već godinama u Lijepu Našu na obuku dolaze vojnici iz država s kojima Hrvatska nije u formalnom savezništvu: tako su 2015. piloti iz Omana trenirali s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom u Zemuniku, 2016. je katarska vojna policija učila od Hrvatske, a 2018. libijske je vojnike u Lori obučavala Hrvatska ratna mornarica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene