Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADE JE SVE MANJE

VIDEO Avion sa 72 osobe smrskao se na komadiće: Traje akcija spašavanja, poginulo je najmanje 68 osoba

Zrakoplov sa 72 osobe srušio se u nedjelju na aerodromu Pokhara u Nepalu. Poginulo je najmanje 68 osoba i riječ je o najgoroj zrakoplovnoj nesreći u posljednja tri desetljeća u Nepalu, objavila je nepalska agencija za civilno zrakoplovstvo, nakon što je ranije objavila da taj broj iznosi 40.

Avion kompanije Yeti Airlines letio je iz Kathmandua do Pokhare kada se srušio prilikom slijetanja i zatim zapalio. U avionu je bilo 68 putnika, uključujući najmanje 15 stranih državljana te četiri člana posade.

Nepal je u akciju spašavanja, koja se odvija u klancu rijeke Seti, oko 1,5 kilometra od aerodroma, uključio više stotina vojnika. Zasad je pronađeno 68 tijela.

Glasnogovornik vojske je rekao da se avion smrskao na komadiće, izvijestio je BBC.

"Poslali smo 31 tijelo u bolnicu, a 33 tijela još izvlačim iz ponora", rekao je policijski dužnosnik Ajay K.C., dodavši da spasioci imaju poteškoća s dopiranjem do mjesta u klancu između dva brda u blizini zračne luke turističkog grada.

Pročitajte i ovo Kuna i euro NOVA VALUTA Dnevnik Nove TV razgovarao je s autorima dizajna kune i eura: "Punica mi je smiješna, kaže da plaća sa Šivakom", "To je ružan novac"

Lokalna stanovnica Deeveta Kal ispričala je BBC kako je otrčala na mjesto nesreće nakon što je vidjela da se avion srušio nedugo nakon 11 ujutro po lokalnom vremenu.

"Kad sam došla, na mjestu nesreće već je bilo puno ljudi. Vatra u avionu proizvodila je velike oblake dima. I onda su brzo stigli helikopteri", rekla je.

"Pilot je dao sve od sebe da ne pogodi naseljena mjesta ili ijedan dom. Odmah pored rijeke Seti ima malo prostora i avion je pogodio taj malen prostor", dodala je.

Zrakoplov je kontaktirao zračnu luku iz klanca Seti u 6 sati i 5 minuta, a "potom se srušio", objavila je agencija za zrakoplovstvo u priopćenju.

"Pola zrakoplova je na obronku. Druga polovica je pala u klanac rijeke Seti", rekao je za Reuters mještanin Arun Tamu koji je do mjesta nesreće došao nekoliko minuta nakon što se avion srušio.

U zrakoplovu ATR 72 kompanije Yeti Airlines na letu iz Katmandua bile su 72 osobe, uključujući dvoje djece i četiri članova posade, rekao je glasnogovornik aviokompanije Sudarshan Bartaula.

Petero indijskih državljana, četvero ruskih, dvoje iz Južne Koreje te po jedan irski, australski, francuski i argentinski državljanin bili su u zrakoplovu, rekao je dužnosnik nepalske zračne luke.

Yeti Airlines na svojoj internetskoj stranici sebe opisuje kao vodeću domaću aviokompaniju. Posjeduje i tvrtku Tara Air, zajedno s kojom nudi "najširu mrežu" u Nepalu, prema Yeti Airlinesu.

Pročitajte i ovo Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno"

Na videima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti da avion leti nisko iznad naseljenih područja i da se nakon toga počinje malo vrtjeti.

Zrakoplov je bio star 15 godina i opremljen starim transponderom s nepouzdanim podacima, napisala je na Twitteru internetska stranica za praćenje letova FlightRadar24.

"Preuzimamo podatke visoke rezolucije i provjeravamo kvalitetu podataka", napisao je FlightRadar24

ATR 72 je široko korišten zrakoplov koji zajedno proizvode francuska tvrtka Airbus i talijanska kompanija Leonardo. Yeti Airlines posjeduje ukupno 6 zrakoplova ATR72-500, prema njihovoj internetskoj stranici.

Premijer Pushpa Kamal Dahal sazvao je izvanredni sastanak svojeg kabineta i pozvao državne agencije da surađuju tijekom akcije spašavanja.

Mjesto avionske nesreće u Pokhari Mjesto avionske nesreće u Pokhari Foto: Afp

Avionske nesreće nisu rijetkost u Nepalu u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući Everest, gdje se vrijeme može naglo promijeniti i stvoriti opasne uvjete.

U ovom slučaju riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći u toj zemlji od 1992. godine, prema bazi podataka grupacije Aviation Safety Network, kada se zrakoplov Airbus A300 kompanije Pakistan International Airlines srušio u brda blizu glavnog grada Katmandua, pri čemu je poginulo svih 167 ljudi u zrakoplovu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene