Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA VALUTA

Dnevnik Nove TV razgovarao je s autorima dizajna kune i eura: "Punica mi je smiješna, kaže da plaća sa Šivakom", "To je ružan novac"

Aktualno Galerija Zbogom, kune! Zbogom, kune! Foto: DNEVNIK.hr Branka Branka Foto: DNEVNIK.hr Ivanka Ivanka Foto: DNEVNIK.hr Kuzma Kovačić Kuzma Kovačić Foto: DNEVNIK.hr +2 Vlatka i Stjepan Galerija 1/7 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s autorima dizajna i kune i eura. Emocije su pomiješane.

"Ja ću čak ostaviti nešto malo siće za potomke - za uspomenu. Ne znam hoće li se vratiti", rekli su Vlatka i Stjepan. "Žao mi je što odlazi kuna iz više razloga - naravno, zato što je naša i zato što je puno ljepša od eura", rekla je Mirjana.

"Ne vežem se za stvari nikada, nije mi to bitno. Život treba živjeti u budućnosti", rekla je Branka.

Euro kao jedinu valutu jedva čeka Ivan, koji je jedan od dizajnera eurokovanica. Dizajnirao je onu od dva eura.

"Osjećaj je prekrasan - kad razmišljam na taj način, gotovo pa nadrealan. Kao jedan umjetnik postavljam pitanje hoću li ikad uspjeti napraviti nešto više od toga, veće od toga", rekao je Ivan Šivak, dizajner eurokovanice.

"Ja sam se naviknuo, meni više nije fora, ali punica mi je smiješna, ona kaže - plaćam sa Šivakom", rekao je autor. Akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je zaslužan za izgled kovanica lipa i kuna, nije sretan uvođenjem nove valute.

"Zaista sam prežalostan zbog toga. Kuna je simbol hrvatskog identiteta i suvereniteta. Euro nije vrijedan novac, također ni u likovnom smislu. To je najružniji novac ikada napravljen", rekao je Kuzma Kovačić, akademski kipar. 

Bilo kako bilo, kuna odlazi u prošlost. Kovanice će se taliti, a novčanice rezati na trake uže od milimetra. Bila je s nama 28 godina, otada do danas kroz sustav je prošlo milijardu i 570 milijuna novčanica, odnosno tri milijarde kovanica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene