Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBILJEŽAVANJE REINTEGRACIJE

SDSS neće sudjelovati na svećanosti u Vukovaru: Prozvali vlast zbog licemjerja i uskraćivanja prava Srbima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Marko Mrkonjic/Cropix
Predstavnici Srba neće sudjelovati na obilježavanju 25. godišnjice mirne reintegracije u Vukovar zbog, kako kažu, "uskraćivanja prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici".

Predsjednik Zajedničkog veća opština (ZVO) i vijećnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Dejan Drakulić i vijećnik Zoran Rokvić neće, kao ni zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar, prisustvovati svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. godišnjice mirne reintegracije u Vukovaru.

"Razloga za ovakvu odluku je mnogo, a odnose se prije svega na uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama. Licemjerno je istovremeno biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo ovo područje i biti vladajuću politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima koja je ista ta mirna reintegracija garantirala", stoji u priopćenju SDSS-a.

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi NESREĆA U PULI HŽ o naletu vlaka na kombi: Dogodio se kvar, vlak je zaustavljen, a onda je došlo do samopokretanja

Podsjećaju da je, suprotno amandmanu SDSS-a, vladajuća većina u Gradskoj skupštini iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma koje je stečeno "kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti".

Stoga je, ističu iz SDSS-a, "licemjerno" biti protiv dvojezičnosti, a zatim promovirati rezultate mirne reintegracije.

"Program akademije je organiziran tako da ni jedan izvršitelj mirne reintegracije niti jedan aktualni predstavnik Srba i srpskog naroda nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost da ukaže na aktualne probleme i na one koje nisu riješeni ni posle svih ovih 25 godina (stambena problematika, registracija škola, proporcionalna zastupljenost, nepoštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i još dosta toga)", stoji u priopćenju.

"Organizatori ovog dešavanja su pokazali da su politički neodgovorni i isključivi i na žalost, ne pokazuju ni dio političke mudrosti i pragmatizma koje su imali tadašnji operativci i izvršitelji dr.Vojislav Stanimirović i Ivica Vrkić u daleko težim i složenijim vremenima mirne reintegracije", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 GODINA OD MIRNE REINTEGRACIJE Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

Istovremeno, stoji u priopćenju, gradonačelnik Ivan Penava i vladajuća struktura "isključivim stavovima prema vukovarskim Srbima, negiraju rezultate mirne reintegracije i značaj i stalnost Erdutskog sporazuma i vode politiku koja ima jedini interes da uskraćuje prava Srbima, a pritom nema interesa da grade zajedničku budućnost svih građana grada Vukovara kao što je to mirna reintegracija predviđala".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene