Građani svakodnevno razmišljaju kako uštedjeti, pa se pitaju i zašto su toliko skočile cijene krumpira, namirnice koja se oduvijek smatrala najjeftinijom.

Galerija Damir Mesarić Arsen Irena +3 Marko Bratović

1,33 eura ili 10 kuna za kilogram krumpira - toliko ga danas plaćaju Puljani.

"To je puno, meni je puno!" priznaje Ljerka iz Siska. Jede se i kupuje i na riječkoj tržnici. Nađe se za jedan euro pa sve do 1,30 eura. Za kilogram mladog treba izdvojiti 1,59. Cijenu, kaže jedan prodavač, nije dirao.

"Cijena je ostala ista kakva je bila ista čitavu godinu, to je bilo i lani," kazao je u Dnevniku Nove TV prodavač Duško Diklić. Jer i prinos je zbog suše bio manji. A vrijeme ni dalje ne ide na ruku. U Osijeku zato u subotu - akcija. Na drugim štandovima cijena ide do sedam kuna za kilogram.

Na zagrebačkom Dolcu stari je nešto povoljniji nego na obali, ide već od 65 centi za kilogram. Kilogram mladog je 1,60 eura.

Posljedice suše u Lici - 2 Hoće li cijene proizvoda po kojem je Lika poznata odletjeti u nebo? Uzgajivač otkriva što bi sada jedino moglo pomoći

Cijene su, kažu proizvođači, rasle zbog troškova proizvodnje i vremenskih neprilika. "Sad više pravo dizati nemamo jer nas je Vlada zaštitila u energetskom smislu", rekao je predsjednik udruge proizvođača krumpira Damir Mesarić.

Sve što je posadio istarski proizvođač već je i prodao. Cijena je rasla za kunu po kilogramu. No, što će biti s novim nasadima i zbog količina i zbog cijena?

Ivica Pavlačić Frizeri digli cijene usluga u prosjeku 20 posto: "Vlasnik ruku određuje cijenu i nijedan zakon to ne može spriječiti"

"Mi smo imali tu kišnu jesen i zimu i još nismo stigli pripremiti tlo za sadnju mladog krumpira. Sve još uvijek visi u nekom zraku - ne zna se ni kakva će biti cijena sjemenskog ni kakva će biti cijena plavog dizela. Pretpostavljam da će nešto malo ići gore ove godine, ali koliko, jednostavno je prerano", pojasnio je vlasnik OPG-a Marko Bratović.

I tako bi se kunu po kunu za nekad najisplativiji prilog polako mogle tražiti povoljnije zamjene, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

Više o cijenama krumpira pogledajte u priloženom videu.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju