Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Miroslav Šeparović o današnjoj odluci: ''Očekujem od predsjednika da poštuje odluku Ustavnog suda, siguran sam da će to učiniti"

Aktualno Galerija +0 Miroslav Šeparović Galerija 1/1 >>
Ustavni sud je odlučio: predsjednik Republike mora poštovati zakon koji propisuje javni poziv i ne može mimo njega predlagati svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Nakon petosatne rasprave odbacili su prijedloge za ocjenu ustavnosti većinom glasova, protiv je bilo njih četvero.

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, u razgovoru s reporterkom Josipom Krajinović za Dnevnik Nove TV rekao je: "Nismo prihvatili prijedloge za ocjenu ustavnosti jer smo zaključili da javni poziv, u kojem se prijavljuje više kandidata i za koje se traži mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe, ni u čem ne ograničava predsjednika Republike, jer on nije vezan niti tim mišljenjem niti mišljenjem Odbora, može Saboru predložiti kandidata za kojeg smatra da je najbolji'', kazao je Šeparović.

"Po našem mišljenju, to ide u korist predsjednika, jer mu omogućuje da izabere najboljeg kandidata, a ni u čemu ne ograničava njegovu ustavnu ovlast predlagatelja niti je dovodi u pitanje, jer nitko drugi ne može predložiti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda osim predsjednika Republike", rekao je Šeparović.

"Očekujem od predsjednika Republike da poštuje odluku Ustavnog suda jer su odluke obvezne. Svi moraju poštivati. To se odnosi i na predsjednika Republike. Naravno, odnosi se i na Sabor, Vladu i sve druge. Predsjednik je odgovaran za redovno funkcioniranje vlasti i stabilnost i ja sam siguran da će poštivati'', istaknuo je predsjednik Ustavnog suda.

Šeparović je kazao kako se ne bi se upuštao je li to razlog za opoziv predsjednika ukoliko ne bude poštovao odluku Ustavnog suda.

Predsjednik je i njega prozvao i doveo u pitanje odluke Ustavnog suda. ''Ne shvaćam osobno. Predsjednik ima takv stil. Na mene nema nitko utjecaj, aposlutno nitko, niti ja imam utjecaj na ostale suce. Ja sam samo prvi među jednakima'', apostrofirao je Šeparović. Čak ni Vladimir Šeks. ''Ma možete mislit, nema suca koji nema prijatelja među političarima. Meni ne bi palo napamet optužiti da  sudac Ustavnog suda djeluje na daljinski nekog političara - vladajućeg ili oporbenog'', rekao je Šeparović.

Pročitajte i ovo Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) BORBA SE NASTAVLJA Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda

Pročitajte i ovo Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 bili su baš brzi! DNEVNIK.hr doznaje: Ustavni sud ovako će presjeći Milanovićev plan imenovanja predsjednice Vrhovnog suda

Kazao je kako ne zna hoće li se Zlata Đurđević prijaviti na neki novi javni poziv. ''Poznam je i cijenim je kao vrhunskog stručnjaka. Što će odlučiti ja ne znam, ali ako želi biti kandidat ona se mora javiti na javni poziv'', zaključio je predsjednik Ustavnog suda.

Zlata Đurđević oglasila se nešto kasnije i potvrdila kako će poštovati proceduru i javiti se na javni poziv. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene