Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je da će profesoricu Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević predložiti za predsjednicu Vrhovnog suda, te je prijedlog, doznajemo, poslao predsjedniku Sabora.


Milanović je potvrdio i da je Đurđević pristala. Pozvao se na svoju Ustavnu ovlast. Zakon o sudovima, koji propisuje javni poziv za kandidate, smatra protuustavnim te je Đurđević predložio mimo toga.

Vezani članci Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević Zoran Milanović Niste valjda mislili da neće? Milanović promptno odgovorio Plenkoviću, naziva ga lažovom

Milanović je prozvao Vladimira Šeksa i Miroslava Šeparovića, ali i Gordana Jandrokovića, koji je ranije rekao da njegov prijedlog neće staviti na dnevni red.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dobio je na stol prijedlog predsjednika Republike.

Na upit Dnevnika Nove TV prof. Zlata Đurđević odgovorila je zašto je odlučila prihvatiti prijedlog.

"Izuzetno cijenim što je Predsjednik Republike prepoznao moj znanstveni i stručni rad i javno zalaganje za vladavinu prava i demokratski sustav te me je predložio na čelno mjesto sudbene vlasti. Moj osobni integritet, dosadašnji rezultati i profesionalna nastojanja mi nalažu da ga prihvatim te da i u Ustavom predviđenom političkom načinu izbora štitim ugled dužnosti Predsjednika Vrhovnog suda i sutkinje Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadržavajući svoju samostalnost i neovisnost", odgovorila je prof. Đurđević.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr