Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK u Ini:

Direktor Aldott i mađarski članovi NO-a saslušani u policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednika Uprave Ine Zoltána Áldotta i dva mađarska člana Ininog Nadzornog odbora danas je na informativnom razgovoru saslušala zagrebačka policija.

Zoltána Áldotta i dva mađarska člana Ininog Nadzornog odbora policija je ispitala u sklopu istrage o navodnim manipulacijama cijenama Ininih dionica krajem 2010. i početkom 2011., ali ne u svojstvu osumnjičenika ni svjedoka, već kao osobe koje mogu imati saznanja o tim događajima.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Slika nije dostupna Sastanak s Plenkovićem Zoltan Aldott o zatvaranju Rafinerije Sisak

>> USKOK u Ini: Direktor Aldott i mađarski članovi NO-a pozvani na razgovor

Neslužbeno se doznaje da su Áldott i članovi Nadzornog odbora Ferenc Horvath i Oszkar Vilagi bili na informativnom razgovoru u policijskoj postaji u Remetincu u sklopu te DORH-ove istrage, na temelju poziva koji su im 10. svibnja u Ini uručili USKOK-ovi istražitelji. Istraga se navodno odnosi na manipulacije cijenama dionicama Ine u prosincu 2010. i početkom 2011. godine, zbog čega je kaznenu prijavu protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji u svibnju 2011. podnio tadašnji predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol.

Ni osumnjičenici ni svjedoci: Na razgovor pozvani kao kao osobe koje bi mogle imati saznanja o događajima

USKOK-ov poziv za razgovor dobili su, prema tadašnjim neslužbenim saznanjima, predsjednik Uprave Ine Aldott te mađarski članovi Nadzornog odbora kompanije - Ferenc Horvath, Jozsef Molnar, Gyorgy Mosonyi i Oszkar Vilagi. Neslužbeni izvori tada su rekli kako oni nisu na informativni razgovor pozvani u svojstvu osumnjičenika niti svjedoka, već kao osobe koje bi mogle imati saznanja o događajima na koje se prijava odnosi.

U svibnju 2011. Hanfa, kojoj je tada na čelu bio Samodol, podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji zbog sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem. Prijava protiv njih bila je podnesena i zbog sumnje u kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. MOL je u prosincu 2010. objavio dobrovoljnu javnu ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2.800 kuna, a nakon toga počelo je intenzivno trgovanje dionicama i rast cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi u što su se bili uključili i mirovinski fondovi, ali i drugi investitori.

2011. trgovanje Ininim dionicama nekoliko puta obustavljeno

Početkom 2011. godine trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj je burzi više je puta bilo obustavljano, a Hanfa je sredinom svibnja 2011. donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala. MOL se prozivao da je  općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće.

Hanfa je tim rješenjem bila utvrdila da je MOL kao cilj svoje javne ponude bio proklamirao i objavio mogućnost da se radnicima Ine i privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi omogući da toj mađarskoj kompaniji prodaju svoje dionice po cijeni značajno iznad tržišne (po 2.800 kuna). Nakon završetka ponude MOL je, tvrdili su u Hanfi, kupovao dionice Ine po značajno višim cijenama (između 3.650 i 4.016 kuna), pa proizlazi kako je njegov osnovni cilj od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opće ponude.

MOL je na to Hanfino rješenje tada reagirao priopćenjem u kojim je odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem te isticao da je dionice kupovao zakonito i da nije prekršio zakon. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene